Начало
НачалоЗдравни новини
 
На какво се дължи разликата в ототоксичността между cisplatin и oxaliplatin?
Ототоксичността е добре извесен страничен ефект на cisplatin, която води до загуба на слуха и тинитус. Този сериозен нежелан ефект често възпрепятства достигането на ефективни дози и може да опорочи cisplatin-базираната химиотерапия. Сходният платинен препарат от трето поколение oxaliplatin (Eloxatin, Sanofi-Aventis) изглежда няма този страничен ефект, а нови проучвания обясняват тази разлика.
 
Случаи на рак на хранопровода при пациенти, приемащи бифосфонати
Американската агенция по лекарствата и храните (FDA) докладва за случаи на рак на хранопровода при пациенти, приемащи орални бифосфонатни препарати за лечение на остеопороза.
 
Бариатричната хирургия в помощ на неалкохолния мастен черен дроб
При пациенти със затлъстяване загубата на тегло следствие на бариатрична интервенция води до значително подобрение, дори до напълна резолюция на неалкохолната мастна болест на черния дроб при по-голямата част от пациентите. Това сочат резултатите на систематичен обзор на литературни източници и мета-анализ.
 
Езофагектомията се използва по-рядко от необходимото
Резултатите от ретроспективно проучване сочат, че езофагектомията се прилага по-рядко отколкото трябва при потенциално резецеруеми тумори на хранопровода във стадий I, II и III.
 
Ниските CEA концентрации след резекция по повод чернодробни метастази след първичен колоректален карцином са свързани с по-добра прогноза
Пациентите с ниски концентрация на карциноембрионален антиген (CEA) след чернодробна резекция по повод колоректални метастази имат най-добра преживяемост, сочи доклад, публикуван в Archives of Surgery.
 
Etanercept  не повлиява клиничните резултати при алкохолен хепатит
Въпреки че тумор-некротизиращият фактор алфа (TNF-a) играе ключова роля в патогенезата на алкохолния хепатит, терапията с инхибитора на TNF-a etanercept не води до по-добър изход от заболяването,а напротив - свързана е с повишена смъртност. Това докладват лекари в декемврийския брой на Gastroenterology.
 
Ендемичният хепатит Е не е характерен само за тропиците
Хепатит Е вирусната инфекция е ендемична в Германия, където най-вероятно съществува под формата на хранителна зооноза, сочи доклад, публикуван в изданието The Journal of Infectious Diseases.
 
Пробен курс със стероиди може да помогне при диференциалната диагноза на автоимунния панкреатит
2-седмичен пробен курс с кортикостероиди може да бъде полезен при различаването на автоимунния панкреатит от рака на панкреаса, докладват корейски лекари в изданието Gut.
 
Псориазисът увеличава риска от коронарна болест на сърцето
Нов доклад потвърждава, че при пациентите с възпалителното кожно заболяване псориазис съществува повишен риск от коронарна болест на сърцето. Рискът е най-голям при пациенти с тежките форми на псориазис, затова пациентите трябва да бъдат информирани относно този риск и редовно мониторирани.
 
Ефикасна ли е пневмококовата ваксина?
Резултатите от мета-анализ повдигат въпроса дали пневмококовата ваксина е ефективна в превенцията на пневмония при индивиди в зряла възраст. Ефективността на ваксината е под въпрос дори и при високорисковите групи, отбелязват лекари от Швейцария и Великобритания.
 
208 | 209 | 210 | 211 | 212 | 213 | 214 | 215 | 216 | « първа   ‹ предишна   следваща ›   последна »  
   
Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator