Начало
НачалоЗдравни новиниДнес е международният ден на кръводарителя
Днес е международният ден на кръводарителя 14 юни 2007

Традиционен празник, посветен на Международния ден на кръводарителя, организиран от БЧК, Министерство на здравеопазването и Националния център по хематология и трансфузиология (НЦХТ), ще се състои от 12.00 часа в зала "София" на БЧК, съобщиха от БЧК, цитирани от агенция Фокус.

 Тази година Световният ден на доброволното кръводаряване ще премине под надслов „Безопасна кръв за безопасно майчинство".

 По данни на Световната здравна организация, всяка година над 500 000 жени умират при раждане, като около 1/3 от тях - след усложнения при кръвоизливи.

У нас всяка година кръв даряват около 150 хил. души, а за да бъдат удовлетворени потребностите са необходими над три пъти повече.

Doctorbg.com припомня:

Червеният кръст и червеният полумесец е международна хуманитарна организация със седалище в Женева.

Дейността на тази организация по време на война е посветена на облекчаване страданията на ранените военни, цивилни и военни заложници.

Дейността на организацията в мирни времена е насочена към осигуряване на медицинска и друг вид помощ, след бедствия като наводнения, земетресения, епидемии и др.; обществено здравно образование и здравно възпитание; организаиране на кръводаряването и др.

Организацията Червен кръст е ангажирана и с други обществени функции.

Червеният кръст възниква през 1863 г. по идея на швейцарския филантроп Анри Дюнан, който станал свидетел на голямата битка при Солферино между армиите на Австрия и Италия. Тогава на бойното поле остават около 40 000 жертви - убити, ранени и изчезнали. Силно впечатлен от изоставените на произвола ранени, Дюнан се опитва да им окаже помощ с участие на местните хора. При завръщането си в Женева Дюнан описва впечатленията си в книга и привлича още четирима уважавани личности на града, създавайки Международен комитет за помощ на ранените. Тази инициатива намира широк отглас в цяла Европа и се доразвива в учредяване на световна организация.

Червеният кръст е учреден официално на 22 август 1864 г. по време на първата Женевска конвенция. Дванадесет държави подписват конвенция, която регламентираща лечението, защитата и отношението към ранените по време на война. Тогава е избран и символът на Червения кръст – червен кръст на бял фон, което е цветово реципрочен вариант на швейцарския национален флаг.

За първи път Червеният кръст е правно признат като неутрална организация от воюващи страни по време на Руско-турската освободителна война, когато равноправен знак, наред с кръста, става червеният полумесец. Флаг с червен полумесец на бял фон се използва във всички ислямски страни. Държавата Израел, която е със статут на наблюдател в Червения кръст използва Червена звезда на Давид. От известно време се водят преговори за обединяване на всички тези символи, които са религиозни символи на християнството, исляма и юдаизма в един - Червения кристал.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator