Начало
НачалоСексуално здравеРаботохолизмът уврежда семейния и интимния живот
Работохолизмът уврежда семейния и интимния живот 13 юни 2007

За нарастващите вреди от все по-масовия работохолизъм предупреждават резултатите от международно проучване, инициирано от американски и датски учени. Най-важният извод е, че милиони високоплатени специалисти в цял свят все по-осезаемо рискуват да си загубят семействата и да навредят на сексуалните си възможности поради напрежението в работата, продължителността на работния ден и служебното свръхнатоварване.

Тези учени въз основа на убедителни факти твърдят, че феноменът „екстремна работа“ заставя милиони хора на практика да се откажат от семейния живот, да забравят родителите си и възпитанието на децата. За това спомагат все по-засилващата се мания за печалби и свръхлуксозен и необуздано пищен живот, а също и свръхкариеризмът.

Оказва се, че около 45% от високоплатените служители в големите компании, пък и не само там, прекарват на работното си място приблизително 60, 70 и дори 100 часа седмично. Те получават 10-дневен отпуск веднъж годишно и са готови да отложат приятно забавление, тържество, сватба и дори погребение, ако работата им го изисква.

Подобен работен график нанася огромна вреда на семейния живот. Почти половината анкетирани „екстремно работещи “ признават, че избраната от тях работа и напрежението в нея са несъвместими с пълноценния интимен живот. Не стоят добре нещата и с възпитанието на децата в семейството на преуспяващите. Всички анкетирани признават, че техните деца гледат много телевизия, хранят се неправилно и се държат лошо в училище, което е нездравословно.

Впечатляващо е, че въпреки това 80 процента от участниците в изследването не искат да се откажат от служебното си положение. Те намират работата си нестандартна, стимулираща и даваща възможност за повече доходи, т.е. за повече свобода, независимо че повечето от тях дори нямат време да се ползват от нея.

„Екстремната работа“ става все по-често явление във всички сектори на икономиката, банковото дело, медиите, развлекателната индустрия, медицината, правото и на практика във всички възможни сектори на частното предприемачество. Очевидно е, че тази пренапрегната дейност пречи на нормалния живот и съкращава неговата продължителност.
По сп. „Харвард бизнес ревю“, САЩ

С любезното съдействие на в-к Лечител.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator