Начало
НачалоЗдравни новиниВаксина срещу менингит може да спре епидемията в горещи точки като Индия и Африка
Ваксина срещу менингит може да спре епидемията в горещи точки като Индия и Африка 12 юни 2007

Новата ваксина е срещу най-смъртоносната форма – менингит А. Разработена по проект за ваксина срещу менингит в сътрудничество между Световната здравна организация и Институтът за производство на серуми на Индия.

Експертите подготвят масови кампании за имунизация, които ще обхванат млади хора на възраст между 1 и 29 години. Ваксинирането на тази рискова група от населението ще предпази и останалите хора от потенциална зараза.

Новата ваксина е тествана наскоро върху 600 деца в Мали и Гамбия и произвежда 20 пъти повече антитела от досега действащата със слаб страничен ефект.

През 2008 година ще се имунизират и наблюдават огромен брой хора от рискови групи сред 9 милиона жители на Буркина Фасо и Африка.

Специалистите предвиждат още 15 години преди цялото население на Африка подложено на риск да бъде имунизирано с новата ваксина. Което означава, че и старата ваксина ще бъде използвана, за предотвратяване на вазникващи огнища.

В дългосрочен план


Експертите смятат, че новата ваксина, осигуряваща имунитет над 10 години за всеки индивид, ще даде възможност на здравните специалисти да предотвратят разпространение на менингита, чрез превантивно имунизиране.

Смъртност

Тази цена е нищожна според Д-р Левин в контекста на опазване на здравето в глобален мащаб. Менингитът е инфекция, която поразява главния и гръбначния мозък.

Дори и след антибиотично лечение поне 10% от пациентите умират, а над 20% остават с доживотни увреждания.

Докато менингит А, B и C са отговорни за множеството случаи на заболели по света, то менингит А причинява взривна епидемия на всеки 8-10 години в област, известна като „Африкански менингитен пояс”, обхващащ Сенегал, Гамбия и Етиопия.

Този пояс включва 430 милионно население, изложено на риск. Най-голямата епидемия в региона избухнала 1996-1997, обхваща 250,000 души, от които 25,000 смъртни случаи.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator