Начало
НачалоЗдравни новиниМъж със зелена кръв стряска лекари във Ванкувър
Мъж със зелена кръв стряска лекари във Ванкувър 11 юни 2007

Каква ли е била изненадата на лекарите от Ванкувър, когато са поставили катетър на пациент със симптоми, наподобяващи Мр Спок от сериала Стар Трек.

Касае се за банална операция, която обаче наподобява научна фантастика, като тази от Досиетата Х или Стар Трек. В медицинското издание "The Lancet", лекарите от болница Saint-Paul във Ванкувър, разказват за ужаса, който са изпитали, поставяйки катетър в артерията на мъж на 42 години, преди да влезе за операция: кръвта на човека била зелена, като парченце от авокадо, описва Доктор Флексман.

  Този пациент е претърпял всички изследвания, също така е третиран и с медикаменти, за да се профилактира от рядка патология, засягаща мускулите на долните крайници, преди да му бъде сложена упойка.

  Когато са открили тази почти извънземна аномалия, медиците веднага са взели за изследване кръв от пациента, за да разгадаят мистерията.

Без наличие на мед в кръвта

  След като са извършили успешна операция на пациента, медицинският екип имал вече ясно становище за нетипичния цвят на кръвта: противно на известния персонаж от Стар Трек, Мр Спок, пациентът няма мед в кръвта си. Сулфхемоглобинът, дериватът на хемоглобина претърпява химична реакция с някои индустриални съставки или лекарствени препарати. Д-р Флексман предполага, че този феномен се дължи на препарат срещу мигрена - sumatriptan, който човекът е приемал в доза, далеч по-голяма от предписаната му.

За щастие, кръвта на пациента си е възвърнала обичайния цвят, веднага след прекратяване на медикамента.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator