Начало
НачалоСексуално здраве Има ли начин да се излекува нежеланото окосмяване при жените?
Има ли начин да се излекува нежеланото окосмяване при жените? 11 юни 2007

Препарати, регулиращи мъжките полови хормони могат да помогнат на жени, които страдат от хирсулизъм или допълнително окосмяване.

Окосмяването по тялото на жените варира. Хирсулизмът обхваща грубо, черни косми разрящи над горната устна, по брадичката, гърдите, корема.

Причината за това най-често е завишеното колочество на мъжки полови хомони (андрогени), според данни от Националния Здравен Институт в Съединените щати.
Проучването обхваща 12 изследвания на жени с подобно окосмяване. Част от жените приемали препарати като спиронолактон, флутамид или фиастерид в рамките на не по-малко от шест месеца. Това са веществата, които регулират мъжките полови хормони, андрогени.

Друга част от изследваните жени вземали безвредни таблетки, не съдържащи подобни лекарствени съставки. Те послужили като контроли в изследването.
На някои жени били дадени орални контрацептиви или метформин, лекарство, което регулира кръвната захар и понижава призводството на тестостерон.

Резултатите от проучването представени пред Дружеството по Ендокринология показали, че допълнителното окосмяване при жените по някаква причина намаляло след третирането с анти-андрогенни медикаменти. За съжаление този ефект не се наблюдавал при всичките изследвани жени с нежелано окосмяване. Според Д-р Свилго и неговите колеги доказателствата за положителният ефект на анти-андрогение били недостатъчни, както и повлияването от медикаментите се оказало слабо.

Важно в случая е, че според направените изводи, анти-андрогените трябва да се приемат от жени с нежелано окосмяване заедно с орални контрацептиви при репродуктивна възраст. От проведените изследвания станало ясно, че анти-андрогенните медикаменти е възможно да окажат влияние върху правилното развитие на плода. Това предполага задълбочаване на проучването за отсраняванен на нежеланото женско окосмяване, без това да вреди на развитието на детето в утробата на жени с подобен проблем.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator