Начало
НачалоЗдравни новиниНови възможности за клетъчната и тъканна трансплантация
Нови възможности за клетъчната и тъканна трансплантация 11 юни 2007

  Изследвателите от Университета Уинстън-Салем в Северна Каролина установиха наличие на стволови клетки в амниотичната течност. От тях учените успели да получат различни видове човешки клетъчни култури като кръвни, чернодробни, мускулни, костни. Резултатите от тези опити са крачка напред в разработването на нови методи за възстановяване на човешки тъкани и органи.

 Амниотичните стволови клетки се извличат от течнотта от околоплодния сок като плодът остава невредим. Стволовите клетки могат да се вземат и от плацентата след раждане на плода. Процедурата е рутинна и от значение е и фактът, че не се засягат етичните норми.

 Начинът на добиване на стволовите клетки и липсата на проблеми от морално-етично естество, ще позволи на изледователите да разгърнат работата и усилията си в помощ на лекарите специалисти в областта на трансплантациите. Учените са категорични, че амниотичните стволови клетки са с по-голям терапевтичен потенциал от използваните стволови клетки до момента, тъй като имaт способността да растат и да се развиват по-бързо в лабораторни условия.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator