Начало
НачалоЗдравни новиниБорбата с инфекциите продължава
Борбата с инфекциите продължава 09 юни 2007

Световен форум, посветен на болестотворните инфекции се организира тази седмица в Аненси (Франция). На него експерти, пристигнали от 12 страни от Европа и Америка, обсъдиха и споделиха мнения и надежди за борбата с инфекциите. Инцидентите, които предполагат разпространението от болен на болен, или пък тези сред болничния персонал, правят микробите все по-мултирезистентни на много групи антибиотици и така те убиват около 4200 души само във Франция например. Заразяват се между 5 и 12 % от хоспитализираните болни, като засягат повече от 10 милиона души по целия свят.

 Проф. Jérôme Étienne от Националния център за сведения казва за стрептококите:”Намираме се в парадоксална ситуация що се отнася до мултиресистентните стафилококи. На път сме да спечелим битката с цифрите, като резистентните на пеницилин щамове са вече с 30% по-малко. В Лион, в нашите болници имат резултати близки до 20%( за сравнение 85% от щамовете са били мултиресистентни), благодарение на засилването на хигиенните мерки и внимателната употреба на антибиотици.”

 Като ефект, колкото повече са използвани антибиотици с „широк спектър”, толкова повече това е селекционирало резистентни микроорганизми. ”Ние наблюдавахме в продължение на много години развитието на мултирезистентни щамове на стафилококи при млади хора, в добро здраве, които не са в контакт със здравни заведения.

Лоши цифри в САЩ

 Не само резистентните на метицлин и на всички пеницилини бактерии са предмет на форума, обсъжда се и един нов ген, който е отговорен за продукцията на токсин, разрушаващ (некротизиращ) тъканите (PVL) и който провокира, най-вече при децата некротизиращи пневмопатии, тежки инфекции (абцес, деструкция на мускули). Рискът е по-голям при спортисти, войници, токсикомани, деца в ясли и детски градини. „В САЩ са на път да изгубят войната, с повече от 50% изолирани, мултирезистентни щама”, казва проф. Étienne. Франция може да се гордее с 1 на 3% от тези щамове, но трябва да остане много внимателна. Появяват се мултирезистентни на пеницилин колибактерии, подобни на изолираните в Полша през 1990 ентерикоки, които разполагат с гени за устойчивост.

 Roland Leclercq показа как устойчивостта на vancomycine (антибиотик от последно поколение) е преминала от стафилококите на ентерококите. До 1997 година, датата на забрана, индустрията за домашни птици е използвала като стимулатор на разтежа антибиотик - avoparcine, който е селекционирал резистентни щамове при птиците. Следователно употребата при здрави хора е достигнала според проучванията до 28%. И до 2003 година, големите епидемии от този бактерии засягат Португалия, Италия, Германия.

 Друг автор изтъква Clostridium difficile, като отговорник за инфекциозните диарии при възрастните, провокирал вътреболнични епидемии по целия свят през последните 10 години. Канадецът Mike Alfa напомня, че инфекцията се предава чрез контакт с предмети или повърхности, заразени с фекални материи. Болничният персонал е много често засегнат, като заразяване става  и по хранителен път. Спорите на този микроб са устойчиви на топлина и алкохол.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator