Начало
НачалоЗдравни новиниНигерия обвинява Пфайзер за провеждане на опити върху деца
Нигерия обвинява Пфайзер за провеждане на опити върху деца 09 юни 2007

Африканската държава обвинява фармацевтичната компания, че през 1996 година е провеждала без разрешение опити на лекарства върху деца.

Анонс на нигерийското правителство от провинцията Кано съобщава за съдебен иск за „вреди” срещу американския фармацевтичен гигант Пфайзер, по повод клиничните му изпитания по време на епидемия от менингит. Този анонс предизвика незабавна контраатака от страна на компанията и филиалите й.

Обвинението се основава на опит на експериментален антибиотик - trovafloxacine, проведен през 1996 година върху деца, засегнати от менингит. Нигерийското правителство настоява за 7 милиона долара за засегнатите семейства. То изтъква, че 200 деца имат сериозни странични ефекти от приема на медикамента, а 11 са мъртви. Процесът ще бъде открит на 26 юни.

Африканската страна обвинява Пфайзер, че не е имал местна оторизация. ”Това не е вярно, изтъква Yannick Pletan, вицепрезидент на френския филиал, нашият опит отговаря на всички интернационални американски и европейски критерии и стандарти”. Резултатите бяха използвани за получаване на оторизация на препарата, като средство срещу менингит в Европа.

Друго обвинени е, че Пфайзер е използвал хуманитарната криза, за да проведе опита си тихомълком. Комюнике на фирмата казва, че опитният препарат (ефикасен, но не по-добър от медикаментите до тогава), неопровержимо е позволил да бъде спасен живота на 200 деца, заболели от менингит от менингокок”, болест, която поразява фатално 4 на всеки 10 болни.

На въпроса за избор на африканската страна за провеждане на опита той отговори: ”Аз съм много радостен, че се приближихме до патологията на тези страни, за да изпробваме нови лекарства. Всички големи ваксини са тествани в тази част на света!” Запитан за присъствието на Пфайзер днес в Нигерия, M. Pletan коментира за в бъдеще интересът „върху СПИН и маларията”.

От своя страна, спорът разбуди подозренията за медицината на изток. Нигерия бе една от мюсюлманските страни, която отказа ваксината срещу полиомиелит и с това предизвика появата отново на болестта в тази част на Африка. Ще е драматично, ако този нов спор задържи разпространението на полиомиелита.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator