Начало
НачалоЗдравни новиниДецата на разведените родители имат два пъти по-висок риск да лекуват с психотропни вещества смущенията във вниманието си
Децата на разведените родители имат два пъти по-висок риск да лекуват с психотропни вещества смущенията във вниманието си 07 юни 2007

В нашето общество, в което разводът е нещо нормално, психологичните ефекти върху децата от разделянето на родителите са доста слабо проучени. От една страна при всеки развод ситуацията е различна и трудно да се провеждат проучвания в хомогенна популация. Преди всичко се счита все още за табу да се мисли за евентуалните негативни последствия от една раздяла, било то и по религиозни причини. Научните изследвания на тази тема са все още доста неизчерпателни, независимо че разводите се увеличават непрестанно.

  Канадските изследователи направиха пробив, като побликуваха за първи път във вестника на Асоциацята на канадските лекари, проучване показващо употребата на едно психотропно лекарство - Ritaline, или methylphenidate, при децата на разведените родители.
  За да проведе проучването добре, Lisa Strohschein (Университета Алберта, Едмонтон) е избрала чрез широка анкета върху здравето на децата и подрастващите, проведена между 1994 и 2000 година, 4 874 деца, които през 1994 г. са имали все още двама родители. Тя е сравнила нивото на консумация на Ritaline, медикамент предписван за лечението на нарушенията на вниманието и хиперактивността при тези деца, чиито родители са се развели между 1994 и 2000 година и тези, чиито родители са останали заедно през същия период.
  Резултатите показали, че семействата на 663 деца са се разпаднали по време на наблюдението. Също така, че 6,1 % от децата в тези семейства получават медикамента, срещу 3,3 % от тези, чиито родители живеят заедно. Два пъти по-висок риск за децата от семействата на разведените!
И защо е тази разлика? Децата на разделените двойки изживяват ли лична стресова ситуация? И тя благоприятства ли превантивни предпсихиатрични консултации, който водят до взимане на повече медикаменти.

Депресия и силна тревога

 Това изследване е много интересно, защото повдига въпроси, неповдигани до този момент. ”Децата на разведените родители страдат по-често от депресии в сравнение с другите”, подчертава Hugues Desombre, детски психиатър в болница в Лион. „ Всяко дете, претърпяло загуба може да има прояви на депресия и тревожност. Важността на тези симптоми е голяма, а те зависят от климата на раздялата. Провел съм консултации с много подрастващи в кризистна ситуация с желание за самоубииство. За 85 % от тях, това представлява изход.” 
  Доктор Jacqobs Maillet, детски психиатър в Лион също констатира: „Броят на разводите много нараства и в същото време нараства и лошото влияние върху подрастващите.” Той смята, че е необходимо задълбочено проучване по темата. „Има само няколко сериозни научни изследвания върху децата”, допълва той.
Време е да се поработи по въпроса и най-вече да се осведомят своевременно родителите за евентуалните последствия, които може да провокира разводът върху децата им. Трябва да им се помогне да вземат всички възможни мерки, за да се предотвратят тези последствия и да се предпазят максимално децата от кризата, която родителите преживяват.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator