Начало
НачалоЗдравни новиниЗа здраво сърце - 13 основни правила
За здраво сърце - 13 основни правила 06 юни 2007

                            Американска асоциация занимаваща се с здравето на нашето сърце препоръчва здравословен начин на живот, съчетаващ фитнес и диета. За постигането на системата здрав дух - здраво тяло трябва да се вземат предвид както храната, така и физическата активност, пушенето, употреба на алкохол и не на последно място теглото. Следвайки няколко основни правила можем да намалим риска от поява на сърдечни заболявания.

1. Важно е да балансираме приетите и изразходвани калории за поддържане на нормалното телесно тегло.

2. Неоходимо е сами да си следим размерът на порциите при всяко хранене и количеството храна за деня и за седмицата, съобразяваики се с възрастта и теглото ни.

3. Упражнения поне по 30-60 минути на ден подпомагат правилното протичане на всички процеси в нашето тяло.

4. Да променим начинът си на хранене, като спазваме „цветна диета” – тъмно зелено (спанак), червено (домати) и оранжево (тиква), с други думи да включваме повече плодове и зеленчуци в дневното си меню. По този начин организмът ни ще получава необходимите му витамини и микроелементи. Също да ядем по-често пълнозърнест хляб, и храни богати на фибри, което ни гарантира добро храносмилане и избягване проблеми свързани с това.

5. Поне два пъти в седмицата да консумираме риба (по възможност не пържена) или морски дарове. По този начин организмът ни получава така необходимите му омега-3 и -6.

6. Да не се лишаваме от млечни продуки, но с ниско съдържание на мазнини. Така организмът получава необходимите му протеини и калций.

7. Да не прекаляваме с консумацията на червено месо. Месото не бива да е тлъсто.

8. Да намалим мазнините. Това включва употреба на по-малко сол, по-малко сладки и непържени храни.

9. Да намалим количеството захари като заменим сладките и газирани напитки през деня с вода.

10 Да намалим консумацията на сол като се храним без сол или със слабо солени ястия.

11 Да пием здравословно, което специалистите определят като две чаши алкохол за мъжете и една - за жените дневно.

12 Когато се храним в заведения да не забравяме препоръките по-горе.

13 Да намалим или спрем пушенето, тъй като то повишава риска към сърдечни болести.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator