Начало
НачалоЗдравни новиниКонтролираме астмата с мобилния си телефон
Контролираме астмата с мобилния си телефон 05 юни 2007

Възможно ли е да контролираме астмата си посредством GSM? Определено да! Британско изследване показва, че тази идея спомага за бдителността на пациентите. Освен това, чрез виртуалното наблюдение от медицински екип ще се подобри качеството на живот на заболелите от астма.

Например само във Франция 3,5 милиона души са астматици, като половината от тях разполагат с мобилен телефон. И защо тогава не се използва тази технология като помощ за пациента? Това е предложението на британските учени, като с него се надяват да повишат интереса за здравето на хората, страдащи от заболяването. Те твърдят, че много хора биха предпочели да се консултират по мобилния си телефон с медицински екип, който да им окаже подкрепа за контрола на заболяването.

Астмата е хронично възпалително заболяване на бронхите, което често е от алергичен произход. Астматичният пристъп се характеризира с бронхоконстрикция: бронхите се свиват и въздухът трудно циркулира. Резултатът за пациента: силно и бързо настъпило затруднено дишане, което може да премине и в задух.
За да се предотврати пристъпът, човек трябва да използва бронходилататор, който да увеличи диаметъра на бронхите. Това е обичайната терапия на астматиците.
Предвестниците на кризата, като кашлицата и затрудненото дишане, са различни за различните хора, но варират рядко при един и същ индивид. Всеки пациент има своята „собствена астма”. По тази причина терапията се индивидуализира и адаптира според еволюцията на белодробната функция на пациента. Тя може да се подобри с помощта на апарат, който пресмята и предвижда дебюта на следващия респираторен пик (криза).

След като вдиша дълбоко, човекът издишва с всичка сила в апарата.

Британското изследване е събрало данни от 34 подрастващи и възрастни астматици и от 14 специалиста в областта на тази болест. Всички пациенти изпращали ежедневно по мобилния си телефон информация за симптомите на заболяването си и респираторните пристъпи. Информацията се получавала от личния им здравен консултант, който им отговарял моментално, като помагал да се предвиди началото на пристъп, давал съвети кога и как да се избягват алергени и др. След 4 седмици и  тест на пациентите, резултатите показали, че контролът върху заболяването им се е подобрил значително, благодарение на познанията им върху него.
За да се справят по-добре със своята астма и да добият повече доверие в себе си в началото на болестта, за пациентите тази система се оказва много полезна. По-късно постепенно става спомагателна за тях.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator