Начало
НачалоЗдравни новиниВредите и опасностите от електромагнитните лъчения
Вредите и опасностите от електромагнитните лъчения 05 юни 2007

                      
 В предаване по BBC 1 бе представено изследване за вредата от безжичните технологии за пренос на данни, и по-специално за Wi-Fi мрежите. Съществуват противоречиви мнения по този въпрос.

Всяка безжична мрежа се състои от рутер, който излъчва сигнала, и приемно устройство в компютъра. Wi-Fi стандартът работи с радиовълни с честота 2.4 GHz, която съвпада с работната честота на микровълновите печки и Bluetooth технологията.
В ежедневието ние сме заобиколени от"електромагнитен смог" от източници като мобилни телефони, телевизия и радио, микровълнови печки, радари и т.н. Най-слабият излъчвател сред тях са Wi-Fi технологията. Една микровълнова печка е например 100 000 пъти по-интензивна от един рутер. Такива безжичи сигнали има в множество обществени места като летища, болници, училища, ресторанти, в офиси и домове. Това поражда въпроса за вредността на електромагнитните (ЕМ) полета и по-конкретно на радиовълните.

Според Д-р Кенет Фостър от Университета на Пенсилвания, който измерва радиочестотната емисия в интервал 75MHz - 3GHz в определен брой градове на четири различни държави, електромагнитни лъчения са стотици пъти по-ниски и от възприетите за потенциално опасни според международните норми. Това е и официалното становище на Световната здравна организация към момента. Тези лъчения съществуват, откакто има радио и телевизия, т.е. от повече от 50 години. С подобен аргумент обаче и тютюнът е бил воден за безвреден до около 1955 г., преди да бъде приет като причина номер едно за рака на белия дроб и редица други смъртоносни заболявания. Истината, вероятно се крие някъде по средата.

Засега научно обосновани заключения не се дават, въпреки че съществуват известни наблюдения за вредност на радиовълнитеи те не бива да се пренебрегват. Препоръчва се децата под 16 години да не ползват мобилни телефони, които влияят на мозъчните вълни и да не работят с преносим компютър, тъй като тези уреди са вид излъчватели в непосредствена близост до тялото.

Не трябва да се забравя и т.нар. електро-свръхчувствителност, която представлява вид алергична реакция към околното ЕМ поле. Състоянието се определя като недъг и се характеризира с редица симптоми като парене, сърбеж, гадене, болка, усещане за топлина, зачервяване и др. Д-р Оле Йохансон от Каролинския институт в Стокхолм, Швеция, доказва, че електросвръхчувствителността се дължи на изменения на клетъчно ниво, настъпващи при някои индивиди вследствие на излагането им на ЕМ поле.

Неприятен е фактът, че нарастват броя на хората, страдащи от този функционален недъг (а не заболяване) всяка година и се очаква това да засегне 50% от населението през 2050 г. За Западна Европа процентът е9-13%. Най-много засегнати хората има в Австрия и Англия. В Швеция състоянието е признато за инвалидност и са предприети необходимите мерки за осигуряване на равностойно положение за тези хора.

Основният дразнител за електро-свръхчувствителността на индивидите е токът с по-висока честота в електрическата мрежа.Той предизвиква ЕМ лъчение. Източник стават всички електрически уреди и дори кабелите в стените. Това лъчение се явява проблем.

Ето защо освен глобалното затопляне и глобалното електрифициране може да се превърне в проблем за човечеството. Дано Wi-Fi технологиите и мобилните телефони в съвремието ни да не се окажат поредната заплаха, за която просто не сме знаели досега.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator