Начало
НачалоЗдравни новиниНов вид терапия за птичия грип чрез антитела от преживели болестта хора
Нов вид терапия за птичия грип чрез антитела от преживели болестта хора 04 юни 2007

Дарена кръв от четирима отцелели след боледуване от птичи грип, бе използвана за производство на активна защита срещу смъртоносния вирус.
Дълго време учените смятаха, че подбрани молекули на имунната система от хора, преживели грипа, могат да осигурят нов вид терапия за трудно лечимия щам грип H5N1. Наскоро международна група от изследователи съобщи първите доказателства въз основа на резултати от тестове с мишки за антитела, които могат наистина да помогнат.

Изследователите биха отбелязали напредък, ако открият начин, с който ще могат да се съхраняват тези антитела като допълнителна възможност за лечение или дори за блокиране на опасния щам H5N1, което би могло да се окаже важно, в случай че опасният щам мутира или предизвика пандемия.
Изследването започва, когато четирима виетнамци, отцелели след прекаран H5N1 през 2004 г. се съгласиха да дарят кръв на Болницата по тропични заболявания в град Хо ши мин, Виетнам.

В Института за биомедицински изследвания Швейцария е създаден метод за извличане на кръвни клетки, произвеждащи антитела и съхраняваето на получените от тях молекули в лабораторни петрита.

Д-р Канта Субарао от САЩ изследвала хиляди от тези антитела, за да установи подходящ метод с който да бъде премахнат H5N1. В нейната лаборатория се заразяват мишки с H5N1. Те били третирани с пречистените антитела преди и след заразяването. Мишките, на които не били дадени антитела, загинали, за разлика от тези, които били ваксинирани или лекувани с тях. От съществено значение бил фактът, че антителата оказали въздействие върху вируса от 2004, от които има отцелели и върху този, появил се през 2005 година.

Използваният подход се нарича „пасивна имунотерапия”, варианти на който са използвани и в миналото. По време на пандемията през 1918, лекарите директно преливали кръв от оздравели на заразени с вируса пациенти, което в някои случаи давало резултати.

Разбира се, необходима е още работа преди тези антитела да се тестват върху хора. За момента се тестват ваксина срещу H5N1 и начин за лечение върху плъхове, които реагират на вируса подобно на човек. След което антителата ще бъдат приложени първо върху здрави хора, а после и върху хора в някои части от Азия, в които се откриват заразени хора с H5N1. За момента има само един препарат за лечението на птичия грип, Тамифлу, който не е ефективен във всички случаи.

Особен интерес представлява идеята за по-скорошно приложение на тези антитела. Ако антителата могат да помогнат срещу всеизвестния причи грип, защо да не се направят и специфични антитела срещу периодично появяващия се и често смъртоносен грип, който се разпространява всяка зима.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator