Начало
НачалоЗдравни новиниДиабетиците, които взимат Аvandia (rosiglitazone) са предразположени към инфаркт и сърдечносъдови заболявания?
Диабетиците, които взимат Аvandia (rosiglitazone) са предразположени към инфаркт и сърдечносъдови заболявания? 04 юни 2007

Това се казва в клинично проучване на Avandia и на други медикаменти.

 Производителя на препарата, фармацевтичната фирма GlaxoSmithKline отхвърли категорично тези заключения. Според тях проучването е невярно и в своя защита изтъкват много други такива, според които Avandia не представлява никакъв риск за пациентите. От своя страна американската Food and Drugs Administration посъветва пациентите-диабетици, които са претърпяли вече инфаркт и които страдат от сърдечно-съдови заболявания да потърсят своя лекар и той да прецени дали да продължат терапията с този медикамент.

 Новото изследване показва, че Avandia повишава релативния риск от инфаркт с до 43%, а този от кардиоваскуларна смърт с до 64%. Но абсолютният риск остава непроменен. Проучването показва, че от 15560 пациента, които пият лекарството има 86 случая на инфаркт и 39 на смърт, срещу 72 инфаркта и 22 починали от 12283 души, които не са пили.

 „При чувствителните пациенти, медикаментът може да провокира инфаркт на миокарда или смърт от сърдечносъдов инцидент след сравнително кратка употреба”, твърдят авторите на проучването- Steven Nissen и Kathy Wolski от Clevland Clinic. Nissen е отдавнашен член на американската федерация по кардиология (American College of Cardiology )
Изследването ще се появи в The New England Journal of Medecine.
Освен в Avandia, rosiglitazone се съдържа и в Avandamet, друг препарат на GlaxoSmithKline, където е свързан с metformine, отново медикамент за диабет. Друг препарат, Actos (pioglitazone) спада към същия клас. Произвежда се от лаборатория Takeda.

 Avandia получи лиценз за пазара, защото намалява нивото на кръвната захар при диабетиците 2 тип. Междувременно нито едно проучване не показа, че препаратът намалява сърдечносъдовата заболеваемост, която е едно от основните усложнения от повишеното кръвнозахарно ниво.

 В коментарите си за изследването, Bruce Patsy от университета във Вашингтон пише, че от проучването става ясно, че половината от диабетиците нямат никаква причина да взимат Avandia. Pasty призовава пациентите да не спират рязко лечението си, а да се косултират със своя лекар.
От своя страна GlaxoSmithKline, се позовава на свои собстевени анализи за сигурността на препарата, използвайки същите методи като тези на Nissen и Wolski.
На тяха база, лабораторията твърди, че рискът от сърдечносъдови инциденти е 30%.

 Изследване проведено върху 3300 пациента, взимащи Avandia, проведено от FDA през август 2006 година не показва повишен риск от такива инциденти.  Ronald Krall, лекарят, дирижирал изследванията на GlaxoSmithKline казва: „Лабораторията ни е твърдо уверена по повод съотношението ползи/риск от приложението на Avandia. Ние мислим, че ако медикаментът се приема според предписанията, той остава основна и много важна терапия за пациентите с диабет 2 тип”.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator