Начало
НачалоЗдравни новиниPlaystation 3 в помощ на медицината
Playstation 3 в помощ на медицината 02 юни 2007

Може ли видеоигрите да улеснят прогреса на научните постижения? Това наистина е възможно, благодарение на способностите на новата конзола за игра на Сони. С Playstation 3 можем  да направим за един месец толкова изчисления, колкото до сега ни отнемаха по 18 месеца.

  Това изобретение ни позволява да направим по-комплексни изследвания върху болести като Алцхаймер, хорея на Hungtington и някои видове рак, казва Vijay Pande, отговорник на програмата Folding@home, в университета Stanford в California.

Folding@home е една от най-амбициозните разпространени програми за научно пресмятане. Чрез симулация по изчисления, тя ще изобразява огъването на полипептидната верига на белтъците. Произведени от организма, протеините се подреждат във верижна форма, така че аминокиселините, които ги изграждат, да бъдат разположени на права линия. Делейки се, белтъците придобиват триизмерна форма. Тя е от голямо значение, тъй като именно тази форма детерминира биологичната функция на съответния протеин. Това огъване е изключително сложен процес, който трае няколко секунди.

„От медицинска гледна точка, интересът е огромен, понеже редица дегенеративни заболявания, като Alzheimer, Parkinson и други са свързани с дефекти в спирализацията на белтъците’, оточнява Henri Orland – директор на отдел физични проучвания в Saclay, специалист по физика и биотехнологии. Методът на изчисление, предложен от Vijay Pande може да допринесе за получаване на много важна информация.

  Един милион години смятане

  От фундаментална гледна точка това изобретение е също толкова важно. До този момент на разчитане на човешкия геном се познава съставът на всичките 30 000 гена в организма. Остава обаче още много работа, за да се опознаят стотиците милиони белтъци, които служат за производството на тези гени. Благодарение на кристалографията се познава точната форма на по-малко от един милион отделни белтъци. Но с ефикасната програма, даваща ни информация за спирализацията на протеините, която все още не същесвува, прогресът би бил огромен.

  Teоритично, ще е възможно да огънем един белтък с помощта на информатиката. Тази симулация е изключително трудоемка и огромна като брой пресмятания. Идеята, лансирана от Vijay Pande през 2000 г. се основава на използваната сила на милионите компютри, включени в интернет. С тяхна помощ може да се реализира симулация, на която и най-мощния компютър на света не е способен.

  През 2006 год. проекът доби повече популярност с помощта на Sony и представянето им на Playstation 3. Статистиката, представена от Folding@home показва, че 30 000 потребители на играта, генерират 3 пъти повече мощтност за изчисления от колкото 195 000 потребители на индивидуални компютри, функциониращи с Windows.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator