Начало
НачалоЗдравни новиниЗнаем ли опасностите от пушенето на наргиле?
Знаем ли опасностите от пушенето на наргиле? 31 май 2007

Новата мода за консумация на тютюн добива все повече популярност сред младите, обаче никой не се замисля за потенциалната заплаха от това. През последните 5 години отварят все повече „наргиле барове”. Заедно със силния ориенталски чай се поръчват и ароматни наргилета.

  По повод 31.05- световният ден за борба с тютюнопушенето, във Франция бяха оповестени резултатите от серия изследвания, показващи важността на явлението-пушене на наргиле при учениците и подрастващите. Почти половината от от тях на възраст до 16 години вече са опитвали ароматния тютюн, 6% употребяват редовно, а останалата част която не пуши, изобщо не е запозната с потенциалните рискове за здравето.

  Пушекът от тютюна за наргилето- смес от ароматни тютюни, не съдържа повече токсични вещества, отколкото този от нормална цигара. Проблемът е, че при наргилето се консумира много по-голям обем от него. Всяко „дръпване” от нормална цигара съдържа 35 мл дим, това прави ¾ от литъра за една цигара.
Ако за една вечер пушещият наргиле осъществи между 30 и 50 всмуквания от него, тои приема толкова дим, колкото би поел ако  изпуши 40 цигари.
Измерването на количеството на СО, поето за една наргиле вечер е еквивалентно на това от изпушването на около 30,40 броя цигари.
В наргиле баровете концентрацията на СО е с между 4 и 8 пъти по-висока от тази, на която са подложени хората в градовете.

  За съжаление, въпреки приятния си аромат и плодовия си вкус, наргилето се оказва опасно за хората, който го пушат, за техния антураж и персоналът на заведенията.
Много често обаче, хората ползват наргиле в домовете си ,което излага на риск всички членове на семейството и особено децата.

 СЗО е издало декларация през 2005 год., според която пушенето на наргиле представлява риск за здравето и също така може да се окаже пусков механизъм за никотинизма при една част от младите.

  От друга страна наргилето се консумира най-често колективно, или по-точно казано, младите си го предават един на друг. Много често липсва всякаква хигиена. В 80% от случаите, всички пушат едно и също наргиле, с един и същ мундщук.
Вече съществуват описани случаи на заразяване с туберкулоза по този начин.


  Това проучване показва, че консумацията на тютюн от наргиле, обратно на тази на цигари, не намалява, а напротив – увеличава се. Специалистите считат, че това се дължи на липсата на информация за токсичността на приятния навик!

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator