Начало
НачалоЗдравни новини4 нови гена, отговорни за рака на гърдата
4 нови гена, отговорни за рака на гърдата 30 май 2007

Изследователи от университета в Cambrige ( Великобритания ) и Harvard (Massachusetts,САЩ ) публично оповестиха в британското издание "Nature", резултати от интернационално изследване, проведено с участието на общо 104 учени – австралиици, американци и aнгличани. Те са успели да идентифицират 4 нови гена, чиито мутации за директно отговорни за развитието на рак на гърдата.
Откритието на Douglas Easton, координатор на проучването, е от една страна нов метод на сравнителен генетичен анализ и от друга-откритие на нови „кандидат”гени, отговорни за рака.

  Вече 12г. от както за последен път бе направено откритие от такова значение в тази област. През 1993г. японецът Miki (университета в Tokyo) публикува в "Science" първият открит ген от поредицата – BRCA1; през 1995г. британецът Robert Wooster оповести в "Nature" откритието на BRAC2. И при единя и при другия от тези два гена мутациите са редки, но се асоциират с повишен риск от рак. От 100 жени носителки на мутации на BRAC1и BRAC2, между 50 и 85 заболяват от рак на гърдата през живота си. Мутациите на тези гени се срещат преди всичко в определени семейства. Появата им се отбелязва при новозаболели жени, в чиито семейства съшествува вече и друг случай с този рак.

  4те нови гена, съответно FGFR2, чиито мутации се свързват с по-високия риск от спорсдичен рак на гърдата след менупаузата; Мар3к1 пък е ген, отговорен за трансмисията на протеиновите сигнали в клетката. ТNRC9 (може би представлява фактор от транскрипцията на ДНК) е равен на два непознати гена.
  Според Dominique Stoppa-Lyonnet (Institut Curie, Paris), глобално погледнато това са по-скоро фактори на растеж на клетката, а BRCA1 и два от гените - супресори на пролиферацията.

Времето, необходимо за търсене на фамилии с редки модификации на ДНК отнема десетилетия. Вместо това новата стратегия, използвана за това проучване, сравнява генетично стотици милиона семейства. Изследователите кръщават проучването “Snip”-Single Nucleotide Polymorphisms. В днешно време науката разполага с биологични уреди, способни да анализират 200 000 елемента едновремено, като успоредно с това се стартира компютърна програма, която осъществява сравняването на откритите генетични секвенти.
  В проучването са намерени 266 722 вариянта на Snip, като честота на появата им е сравнена в група от 408 жени, с диагностициран рак на гърдата (като всяка от тях от своя страна има 2 члена от семейството си със същото заболяване) с група от 400 жени без такова заболяване, всичките родени в една и съща година.
 Изследването позволява да се „хванат” 12711 Snip, по-чести в семействата от първата група, от колкото във втората. Вторият етап от него е посветен на търсенето и намирането на „селекциониран” Snip. Открит е при 3900 жени с инвазивна форма на рак на гърдата, но също така и при незасегнати от заболяването жени.

  За съжаление е още твърде рано да се каже дали ще успем да открием и да се преборим с механизмите на рака на гърдата. Новооткритите 4 кандидат гена са стъпка напред, но пред учените стои предизвикателството да открият още 450 кандидат гена....

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator