Начало
НачалоЗдравни новиниЦигари и кафе срещу болестта на Паркинсон
Цигари и кафе срещу болестта на Паркинсон 28 май 2007

 Кафето и цигарите освен приятен навик,може да се окажат  и полезни. 

 Някои съставки в тях иматблагоприятно въздействие върху човешкия организъм и по специално върху дейността на главния мозък. Според американски учени, те могат да намалят риска от болестта на Паркинсон. 


Специалистите от Колумбийския университет под ръководството са обобщили данните от 48 изследвания. Всички те са посветени на връзката между болестта на Паркинсон и пушенето. Други  13 изследвания проучвали тази патология има ли отношение към употребата на кафе.

Изследването показало, че кафето и цигарите намаляват риска от развитието на болестта. За пушачите този риск е с 60% по-нисък, като по-малко застрашени от болестта са дори и бившите пушачи, които са се отказали от този по принцип вреден навик. 

Пиенето на кафе пък намалява риска с 30%. За жените ефектът се проявява в най-голяма степен при умерена употреба на кафе, а за мъжете - при употребата на по-голямо количество.

Според учените, тези факти в никакъв случай не означават, че кафето и цигарите предпазват от болестта на Паркинсон. Твърде вероятно е обаче съществуването на някакви общи генетични механизми, които са свързани от една страна с риска от болестта и от друга спристрастието към кафето и цигарите.
Учените напомнят все пак, че отрицателните последствия от пушенето - повишения риск от рак, заболявания на сърцето и дихателните пътища - значително превишават неговите положителни ефекти. 

Медицината отдавна се занимава активно с влиянието на кафето и цигарите върху организма, като има отипи и за доказване, и за опровергаване на мнението, че тази напитка има някакво отношение към сърдечните заболявания, безплодието или рака.

Американското общество за изследване на раковите заболявания наскоро обяви, че според резултатите от повечето изследвания все още не е открита връзка между кафето и рака.

Много изследвания показват обаче, че кафето може да оказва антимутагенно въздействие на организма- употребата на кафе може да предотврати увреждането на ДНК-структурите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator