Начало
НачалоЗдравни новиниНа 6 месеца, бебетата четат по устните
На 6 месеца, бебетата четат по устните 25 май 2007


Mожете ли  да знаете дали събеседникът ви говори на майчиния ви език, ако не  чувате думите му? Ако не сте способни сега, сте били на 6 месеца!
Точно това показва изследване, публикувано в американското списание “Science”.
 Пеленачетата могата да правят разлика между родния си език и чужд, единствено по лицето на човека, който се обръща кум тях.


  Международен изследователски екип,воден от Whitney M. Weikum- докторант в университета British Columbia, във Ванкувър- Канада, се пита по какъв начин бебетата използват визуалната информация за да идентифицират езика, на който говори „събеседникът” им.
  Учените са направили експеримент с участието на 96 бебета в добро здраве, родени на термин. 5 групи от тях, с англииско говорящи родители, на възраст 4, 6 и 8 месеца и такива от двуезични семейства – англииско-френски, на 6 и 8 месеца. Всяко от тях заставало в скута на родителите си ( носещи черни очила за да не влиаят на децата си ) и наблюдавало серия от видеоклипове без звук, в които 3 души, владеещи двата езика, четат откъси от Малкия принц. Текстовете първо са четени на майчиния език на децата.
  Моментът, в който интересът им намалял с 60% от този в началото на прожекцията, всъщност съвпадал с този, в който ораторът сменял езика на който чете.
 Зад невидимо стъкло изследователите наблюдавали поведението на малките участници. Констатирано е, че бебетата на 6 месечна възраст имат сходна реакция: гледат видеото по-продължително и задълбочено, до момента в който се смени езикът. Те сякаш регистрират промяната.
Това показва недвосмислено, че пеленачетата на половин годинка различават визуално родния си език от чуждия.


Отдавна е известно, че малките деца имат способността да идентифицират майчиния си език по слухови сигнали. Това обаче е първото изследване, което демонстрира, че бебетата могат да различават езиците, единствено като наблюдават говорещия.
Опитът потвърждава важността на този период между 4 и 6 месечна възраст, що се отнася до опазнаване на речта. Мозъкът на бебетата тогава вече е започнал да гради основите на езика.


  Интересен феномен е, че пеленачетата различават някои фонеми, които съществуват както в майчиния им език, така и в други чужди езици. Механизмът по който се осъществява разпознаването не е известен. Според известен испански професор бебетата се ориентират по движенията на устните. Като пример дава испанския и френския език, при които има много гласни звуци, които за де се изговарят, устните придобиват кръгла форма. Друго обяснение е, че този визуален процес не функционира при бебета на 8 месеца-те не са способни да „четат по устните”. Изключение правят само двуезичните деца, които запазват тази си способност по-дълго време. Може би обяснението е, че децата на 8 месечна възраст имат достатъчно познания на родния си език и визуалната информация вече не им е толкова необходима.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator