Начало
НачалоЗдравни новиниАспиринът предпазва от прееклампсия
Аспиринът предпазва от прееклампсия 23 май 2007

Аспиринът предпазва бременните жени от усложнения на бременността като поява на високо кръвно налягане и настъпване на раждане преди 34 гестационна седмица, е показало австралийско изследване, публикувано в сп. "Лансет"



Екип от Университета в Сидни (Австралия), , е анализирал резултати от 31 изследвания, обхванали над 32 000 жени, и е стигнал до извода, че бременни, които приемат ниска доза аспирин всеки ден срещу съсирване на кръвта, имат 10% по-малък риск от прееклампсия, или поява на високо кръвно налягане. Състоянието засяга приблизително 7% от бременните жени.

Прееклампсията е специфична патология на бременността. Непосредствено след раждането на плода това състояние отшумява.Дължи се на дефект в плацентата, причиняващ силно кръвосъсирване в нея. При майката  може да доведе до подуване на ръцете и лицето, високо кръвно налягане, бъбречни проблеми, дори и до фатален изход ако не се вземат спешни мерки.  Прееклампсията може да увеличи риска от смърт и на бебето, тъй като  намалява доставката на кислород и хранителни вещества към него. 

Приемането на аспирин по време на бременност може да предотврати прееклампсията и според бринаските учени. Това показват резултатите  от тяхно изследване, според които приемането на аспирин намалява значително количеството на спонтанните аборти. Според тях аспиринът, който е способен да предотврати съсирването, може да стане активно средство срещу тази не толкова рядко срещана патология при бъдещите майки.


Много изследвания вече доказаха, че аспиринът в малки дози е способен не само да намали риска от прееклампсия, но и вероятността от преждевременно раждане и смърт на детето по време на самото раждане.

Главният му недостатък  в такива случаи е, чеувеличава риска от кръвотечение, съобщават още учените, но този проблем според тях може да бъде избегнат, ако лекарството се приема в малки дози.
Затова експертите препоръчват аспирин да вземат жени, които са с наднормено тегло или са имали прееклампсия при предходни бременности.

 www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator