Начало
НачалоЗдравни новиниМинистерството на здравеопазването заплаща за спешна помощ на нехоспитализирани пациенти на 48 лечебни заведения
Министерството на здравеопазването заплаща за спешна помощ на нехоспитализирани пациенти на 48 лечебни заведения 21 май 2007

Във връзка с разпространени изявления за незаплащане от МЗ за оказана спешна помощ на нехоспитализирани пациенти в „Пирогов”, министерството на здравеопазването информира на сайта си, че съгласно утвърдената Методика за субсидиране на преобразуваните лечебни заведения, министерството на здравеопазването заплаща по 20 лв. за извършена оценка на здравословното състояние и поставяне на индикации за спешно състояние на пациенти, които не са хоспитализирани в същата болница.

В приложение към методиката са посочени 48 лечебни заведения, които получават финансиране от министерството на здравеопазването за тази дейност.

Субсидията се определя за всяка болница тримесечно. Лечебните заведения получават авансово заплащане за дейността, която министерството на здравеопазването субсидира съгласно тази методика, а на тримесечие - след представяне на отчетите за извършената дейност, се извършва изравняване на сумата и пълното й изплащане.
Съгласно методиката за първото тримесечие на 2007 г. министерството на здравеопазването е превело на „Пирогов” авансово 128 000 лв. за дейностите, субсидирани по методиката (диализна дейност и поставяне на индикации за спешно състояние на пациенти, които не са хоспитализирани в болницата).

По отчетни данни, през първото тримесечие на тази година в МБАЛСМ „Пирогов” е оказана спешна помощ на 42 098 пациенти, които след това не са хоспитализирани (а не на 100 000, както се съобщава). На тази база, както и на база броя извършени диализи, министерството на здравеопазването изплаща на „Пирогов” изравнителна субсидия в размер на 850 000 лв. Сумата се превежда до края на тази седмица.

Доц. Спас Спасков, директор на "Пирогов", от своя страна съобщи пред БТА, че с много добри финансови резултати са Клиниката по хирургия и Клиниката по травматология, но на загуба работи Клиниката по детска хирургия, а Клиниките по урология и по спешни вътрешни болести засега са на нула, тъй като приходите там са равни на разходите.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator