Начало
НачалоЗдравни новиниМеждународният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН
Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН 20 май 2007


20.05- Международният ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН. По традиция това става всяка година в третата неделя от месец май.
Инициативите по повод този ден у нас се свързват с третия заключителен етап на Националната информационна АНТИСПИН  кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!". 

За първи път този ден се отбелязва през 1983 г. в Сан Франциско и Ню Йорк. Оттогава до днес над 40 милиона души са заразените с вируса, а повече от 25 милиона са починалите от СПИН.

В България официално регистрираните ХИВ-серопозитивни към 18 май са 724, а броят на хората, за които има сведение, че са починали, е 298.

 Само от началото на тази година са регистрирани 34 нови случаи. Никой не знае обаче броя на нерегистрираните. Инициативите, свързани с този ден, имат за цел да изразят почит към паметта на починалите, съпричастност със засегнатите от болестта и семействата им, както и да провокират обществен и институционален диалог за превенция, грижи и лечение за ХИВ-серопозитивните лица.
Националната кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!" започна през ноември 2006 г. и премина през три етапа, свързани с датите: 1 декември - Световен ден за борба срещу СПИН, 14 февруари - Ден на влюбените и третата неделя на май - Ден за съпричастност със засегнатите от ХИВ/СПИН.

  Институциите, реализиращи Националната информационна АНТИСПИН кампания „Важно е да знаеш! Човешко е да общуваш!" - Програма „Превенция и контрол на ХИВ/СПИН" към Министерство на здравеопазването, Програмата нa ООН за борба с ХИВ/СПИН (UNAIDS) и Коалиция АНТИСПИН организират вечерно бдение със свещи на цветната леха-панделка - бдението ще се състои днес от 21.00 ч. в парк „Здраве", бул. "България", спирката на автобуси 76, 204 и 604 пред Клиниката по белодробни заболявания.

 Лехата с форма на червена панделка и надпис АНТИСПИН е символ на съпричастност към проблемите на ХИВ/СПИН и се обновява всяка година.
Всички хора, желаещи да изразят съпричастността си към засегнатите от болестта и към проблема ХИВ/СПИН, могат да се включат във вечерното бдение днес и като запалят свещ на прозореца на домовете си в 21.00 ч. като знак на почит към жертвите на СПИН и подкрепа на близките им.

 В цялата страна бяха проведени много мероприятия, имащи за цел  да повишат информираността на широката общественост и в частност младите хора за начините, по които се предава вирусът на СПИН и  да съдействат за повишаване на обществената толерантност към хората, засегнати от болестта. 
Бяха разпространени 800 000 информационни картички, 20 000 плаката и приблизително 700 000 презервативи чрез партньорски институции, неправителствени организации, РИОКОЗ и училища, а телевизионен клип се излъчва безплатно от националните, регионални и кабелни телевизии.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator