Начало
НачалоЗдравни новиниОт 1 до 10 юни - децата без пари на зъболекар
От 1 до 10 юни - децата без пари на зъболекар 18 май 2007

Започва активна кампания за стоматологична профилактика, в която ще се включат около 1000 зъболекари от цялата страна. В рамките на десет дни стоматолозите ще преглеждат, без да изискват здравните книжки на децата. Д-р Шарков отбеляза, че състоянието на зъбите при децата  е трагично. Не са по-различни нещата и при възрастните. 

Той посочи, че едно дете на 5 годинки има по четири-пет развалени временни зъби, на 12 - средно по един - два, а всеки четвърти на 18-годишна възраст е с поне един вече изваден зъб.

„Ако сега заложим на реална профилактика, след 25 години, 18-годишните ще имат по един кариес, като в скандинавските страни“, каза той. Именно това е провокирало инциативата. Това, че родителите водят децата си на преглед би трябвало да ги накара и те да се замислят за стоматологичното си здраве. По този начин  от една страна се стимулира профилактиката на децата, а от друга и на родителите.

Шарков обаче прогнозира "катастрофа със зъбите на българите", ако има закъснение с още няколко години. За съжаление тенденцията е лоша, тъй като хората не са свикнали да посещават специалистите профилактично, както е във всички европейски страни, а едва когато положението стане критично.

От зъболекарския съюз предлагат да се направи точна картина на стоматологичното здраве на децата, на базата на която да се изработят регионални програми за профилактика, а от тях и национална програма.

Информация къде ще бъдат извършвани прегледите може да бъде получена на телефон 02/987 47 97 и на адреса на Българския зъболекарски съюз в интернет - www.bzs.bg


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator