Начало
НачалоЗаболяванияХирургияХерния
Херния


Най – общо може да се каже че хернията е
Дефект на коремната стена с навлизаноте на коремни органи в херниалния сак


Биват:


Ингвинални
Феморални
Вентрални
Лумбални
Пъпни
Инцизионални
Постоперативни
Шпигелова херния


Хирургични симптоми при ингвинална херния


- слаба болка в ингвиналната област;
- силна болка в ингвиналната област;
- нарушена перисталтика;
- подутина в ингвиналната област;
- нерепонибилна подутина в ингвиналната област;
- липса на отделяне на газове и дефекация;
- смущения в уринирането;
- балониране на корема;
- повръщане.
Задължителни индикации за операция


- ингвинална херния след таксис;
- заклещена херния (феморална и/или ингвинална), неподлежаща на таксис.
Относителни индикации за операция:


- неусложнена придобита ингвинална херния при деца и възрастни;
- неусложнена конгенитална нгвинална херния след таксис;
- заклещена комбинирана херния (директна, индиректна и феморална);
- плъзгаща се херния;
- херния акрета;
- феморална неусложнена херния;
- феморална херния – нерепонибилна;
- инкарцерирана ингвинална херния;
- инкарцерирана феморална херния;
- ингвиноскротална херния;
- херния нарушаваща качествата на живот.



Пластиката на херниалния дефект се определя според анатомичните особености, вида на хернията и опита на хирурга.
При начални малки индиректни хернии се стеснява дълбокият слабинен отвор. При индиректни хернии с големи дефекти се представя цялата задна слабинна стена и след преценка на тъканните ресурси се извършва пластична реконструкция на задната стена с еднослойна или многослойна пластика.
При директни хернии пластиката на задната стена трябва да се извършва без напрежение на шевовете, като се предпочитат еднослойни или дублициращи пластики, съчетани при преценка с релаксиращи инцизии.
Пластика с използване на мрежи от изкуствени материали може да се приложи при големи рецидивни, плъзгащи се и комбинирани хернии със некачествени фасциални слоеве. Същото важи и при двустранни слабинни хернии.
При инкарцерирани хернии първоначално се отваря херниалният сак, улавя се и се ревизира херниалното съдържимо, а след това се разширява херниалната шийка. След период на изчакване и оценка на възстановената жизненост на инкарцерирания орган се решава неговата съдба, евент. резекция на оментум, черво или друг орган.


При инкарцерирана херния с данни за перитонит е препоръчително извършването на допълнителна долна срединна лапаротомия с ревизия на коремната кухина, резекция на засегнатата част от чревния тракт, първична анастомоза, евентуална илеостомия, лаваж и дренаж на коремната кухина. Разумно е по преценка пластиката на ингвиналния канал да се отложи за втори етап след отзвучаване на септичните усложнения.
След успешен таксис операцията може да се отложи до следващия ден с оглед добра предоперативна подготовка, но при постоянно наблюдение на болния. Хирургичната намеса от спешна става планова, но не се отлага и за дълъг срок.
Херниотомията може да се извърши при възможност и по лапароскопски път. Операцията е целесъобразна при начална и инципиентна херния.


Дехоспитализация при херниотомия се допуска при следните условия:
- възстановена чревна перисталтика;
- добре зарастваща оперативна рана;
- липса на фебрилитет през последните 24 часа;
- липса на значими субективни оплаквания;
- допустима е еднодневната хирургична намеса с пролежаване 24 часа в стационар при спазване на правилата за добра медицинска практика.
При адекватно лечение по веригата в случаи на гладък следоперативен период не се допуска рехоспитализация. Счита се за коректна рехоспитализацията при усложнения (феб-рилитет, смутен чревен пасаж), възникнали в ранния следоперативен период и непроявили се в периода на хоспитализация.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator