Начало
НачалоЗдравни новиниСкандал в Педиатрията. Гайдарски на преговори.
Скандал в Педиатрията. Гайдарски на преговори. 18 май 2007

Лекари и медицински сестри от педиатрията протестират заради неправомерното уволнението на доц. Емилия Христова, която е ръководител на клиниката по неонатология. Над 140-150 лекари се подписаха под молбата, адресирана до министъра на здравеопазването Радослав Гайдарски.
Това съобщи доц. Христо Желев от лечебното заведение.

Като причина за уволнението д-р Екимова е посочила факта, че двете не можели да работят заедно в университетската болница по педиатрия. Екимова извиква доцент Христова в кабинета си и й връчва молба за напускане. Нещо повече нарежда да й бъде запечатан кабинета. Лекарите са били принудени да извикат полиция и с прокурорска заповед да се опитат да влязат в кабинета на доц. Христова.

"Това е лицето на педиатрията, а новият директор е нейният ликвидатор. Целта е болницата да се фалира, за да се приватизира", коментира ситуацията доктор Анелия Булева. "Администрацията и министерството искат да унищожат болницата", категорична е доктор Булева. 

  Уволняването на доцент Христова е  незаконно, тъй като съществува договор между ректора на Медицински университет и директорите на университетските болници да има обсъждане и взаимно съгласие при вземането на решения за уволняването на кадри на такова високо ниво. Явно новият директор на педиатрията е или не е на ясно с оточнените правила, или не счита за необходимо да се съобразява с тях. Няма информация дали и други лекари ще последват колегата си. "Администрацията и министерството на здравеопазването искат да унищожат детската педиатрия", заяви доктор Анелия Булева, коментирайки уволнението.

  Според нея в продължение на 5 години начело на болницата е стоял д-р Дренски, който нищо не направил за развитието на лечебното заведение. Преди 8 месеца бе поискана оставката на Дренски. След обявяването на конкурс за директор на болницата по педиатрия, необяснимо за всички неин шеф става специалист по очни болести - настоящият директор д-р Мария Екимова-Пенева.
Някои от участниците в конкурса дори са протестирали, защото д-р Екимова не се явила даже на самия конкурс. Лекарите педиатри организират събрание, на което канят д-р Екимова за разговор, но от нейна страна няма никаква реакция. 

  Според лекарите от педиатрията зад гърба на новата директорка стоят сериозни фигури като нейният съпруг доктор Пенев, заместник-министър Матей Матеев, д-р Елина Перчинска, която отговаря за детското здравеопазване в министерството и е член на борда на директорите на болницата.

"С влизането си в болницата на 2 май тя започва да управлява, издавайки заповеди без да поддържа никакви контакти с медицинския персонал", според Булева.  Търпението на лекарите се изчерпва след вчерашната унизителна ситуация с доцент Емилия Христова, която е избрана за лекар на 2006 г. и е завеждащ детска неонтология. Тя е и председател на КНСБ в болницата.

"Ние сме най-ниско-платените медицински служители в страната и това може да се документира. Тук ни задържа само любовта към професията и нашия професионален и етичен дълг", казват работещите в университетската болница по педиатрия.

Министърът на здаревопазването проф. Радсолав Гайдарски и заместник-министърът д-р Емил Райнов пристигнаха в Педиатрията. Той обвини лекарите и сестрите, че не дават възможност на д-р Екимова да покаже своите възможности.

"Законът не ми дава права да уволнявам директори на болници". Това каза министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски на среща с лекарите от Столичната педиатрия, предава агенция Фокус. Пред журналисти здравният министър каза, че заповедта за освобождаването на доц. Христова може да бъде отменена само от този който я е издал - д-р Екимова. Oсвен това обвини лекарите и сестрите, че не дават възможност на д-р Екимова да покаже своите възможности.  Министърът изказа мнениече,според което персоналът на болницата е трябвало да  оставят д-р Екимова да работи три месеца, през което време да си упражни правата като директор и едва след това, ако имат някакви възражение срещу нея да протестират.

Министър Гайдарски обясни по повод коментарите за назначаването на новия директор, че д-р Екимова е назначена на длъжност след провеждане на конкурс. При кандидатстването за длъжността директорът на педиатрията е представила проект за управление на болницата и въз основа на него тя е била избрана.


www.doctorbg.com


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator