Начало
НачалоЗдравни новиниВъзможно ли е да се умре от смях?
Възможно ли е да се умре от смях? 17 май 2007

 Смехът може да бъде заразителен, принудителен, лудешки изразяван чрез устните, може да е деликатен, може дори да лекува. Казват, че можело и да се умре от смях! Смехът е забавно нещо! Поколения наред от лингвисти и лексикографи се опитват да намерят задоволителна дефиниция за него: „Изразяване на весело настроение посредством лицето, с някои движения на лицевите мускули, придружени от резки и отсечени вдишвания, с повече или по-малко шум” - това стои срещу смях в известна европейска енциклопедия.

Смехът е емоция! С такава дефиниция е описан в енциклопедията на човешкия мозък. Което ни най-малко означава, че целият свят се смее на едно и също нещо.Означава обаче, че смехът понякога е неконтролируем, и че ни помага да общуваме.

Той мобилизира голям брой мускули: от тези на лицето, на ларингса, дихателните мускули и диафрагмата, чак до коремните и тези на краката. Малките мускули на лицето-тези, известни като зигоматични, също така фронталните и темпоралните- всички те, както и тези на устните и клепачите, се контрахират. Ъгълът на устата, както и тези на клепачите се изместват нагоре. Усмивката се появява. В същото време мускулите на челюстта се отпускат и гласните връзки и мускулите на ларингса се подготвят да „озвучат” смеха. Той започва като кратък и силен, прекъсван от дълбоки вдишвания. Дихателните мускули на гръдния кош акомпанират движенията.

Смехът е като камъче, което хвърлено в спокойна вода образува вълнички, произхождащи една от друга. Накрая завзема цялото тяло, ангажирайки всички мускули.
Раменете се присвиват, главата се поклаща, ръцете се разкоординират и често изпускат каквото държат. Краката реагират на смеха и понякога могат да „предадат” човека, на когото принадлежат.
Друго последствие от смеха е сърдечната честота, която от самото начало нараства и остава така продължително време. Артериите и вените се отпускат и кръвното налягане се понижава. Бронхите се отварят повече и белодробната вентилация нараства. Имено по тези физиологични механизми произлизат полезните ефекти на смеха. Някои дори сравняват ефекта от една луда забава с този от джогинг.
Успоредно с механичните ефекти, удоволствието, което носи смехът има и психологически последствия. Той води до освобождаване на мозъчни ендорфини, които от своя страна стимулират продукцията на катехоламини. Цялото тяло и всичките му функции се оживяват. Смехът е полезен и хубав за всички и всичко!
За апетита, за съня, за интелектуалния капацитет.....Смехотерапията има своите почитатели и показва резултати съвсем не за подценяване в много ситуации, били те лични или колективни. В дома, в работата, сред приятели. Смехът е най-малката, да не кажем невъзможна причина за смърт.
„Да се смееш е присъщо за човека” и „Ден без смях е загубен ден”е написал Рабле. Друг творец твърди, че смехът е основен елемент от човешката природа, различаващ я от животинската. Днес вече е известно, че някои животни умеят да се смеят. Не точно като нас, но звуците, които издават, отговарят на „механичния” смях. Но всъщност хуморът е този, който ще остане свойствен за човека завинаги.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator