Начало
НачалоЗдравни новиниРадонът е канцерогенен, дори и в ниски дози
Радонът е канцерогенен, дори и в ниски дози 16 май 2007

Специално тематично издание на седмичния епидемиологичен бюлетин излага нови данни за риска от радона. Този радиоактивен газ, продукт от каскадната дезинтеграция на ураниум 238 продължаваща на слънцето и почвата е познат от десетилетия като огромен рисков фактор за състоянието на околната среда. Той убива миньорите от векове и представлява опасност за населените места, дори и в ниски концентрации.

 Асоциацията на миньорите, създадена 1960 година, инициира големи проучвания върху експозицията на радон и появата на рак на белите дробове. 15 години изследвания върху множество миньори (в Китай, Канада, Швеция, Франция и др.) са нужни за прецизно детерминиране индивидуалната експозиция на радон. Всички тези изследвания на повече от 60000 миньори показват по недвусмислен начин връзката между дългогодишната експозиция на кумулиран радон и леталния изход, следствие на белодробен карцином. Отворен остава въпросът с множеството немски миньори, заболели от левкимия след излагане на действието на този газ.

 Що се отнася за радонът, който присъства нормално в населените места, известно е, че и той би могъл да е канцерогенен. Статистиката сочи, че на него се дължат половината от всички немедицински предпоставки, свързани с йонизиращите лъчения, предизвикващи рак.

 Съществената информация идва от работата на 28 учени от 18 европейски организации, които са анализирали данни от 13 знакови научни труда, посветени на влиянието на радона в населените места и заболеваемостта от рак на белия дроб.


 Изследвали са 14208 съмнителни и 7148 случая на рак. Измерени са концентрациите на радиоактивния газ в продължение на между 5 и 34 години. 

 Според резултатите са разделили хората в 7 групи. В крайна сметка е изчислено, че абсолютният риск от рак на белият дроб и при отказалите се и при настоящите пушачи е значително по-висок, отколкото при хора, които никога не са пушили. 9% от случаите на рак на белия дроб се дължат на радона в населените места. Рискът от рак на белия дроб в следствие на радона е три пъти по – висок при пушачите. По този начин цигарите се явяват като допълнителен рисков фактор.


www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator