Начало
НачалоЗдравни новиниПтичият грип: СЗО продължава войната
Птичият грип: СЗО продължава войната 15 май 2007

    Развиващите се страни са с определено по-малка финансова възможност за борба с такава пандемия, от където следва, че имено те ще бъдат потенциалните жертви. За момента вирусът H5N1 е опостошил много ферми за птици, основно в Азия и Египет, като за щастие случаите на човешки жертви са по-малко от 300 за периода от 2003 година, когато починаха 176 души по света.
  Вирусът обаче продължава да се среща сред птиците. Преди два дни министърът на земеделието в Ханой, Виетнам, съобщи за намерени огнища на птичи грип в 3 ферми за патици. Миналата седмица беше започнато разследване в Индия, след смъртта на 5000 пилета във ферма в Източен Бенгал. В Индонезия преди дни съобщиха за смъртта на 26 годишна жена, която според първоначалните изследвания е била заразена с птичи грип.

  От 2005 година тази страна отчита половината от смъртните случаи с H5N1 и въпреки това не обявява епидемия.

Имено този факт обяснява спора между СЗО и Индонезия по темата за птичия грип. Спор, който рискува да стане емблематичен за предстоящата световна асамблея. Индонезия в крайна сметка отказа от началото на годината да прехвърли в ръцете на СЗО борбата с разразилите се вирусни огнища и свързаните с тях лаборатории, пренебрегвайки факта, че ще бъдат по-добре ръководени от „по-богатите” страни и тяхното население ще бъде предпазено.

СЗО възстана серщу този отказ и контрира, че от половин век подпомага финансово борбата срещу болеста, но индонезийските проучвания са твърде незадоволителни и неспособни да проследят еволюцията на вируса, мутациите и да създадат ефикасна препандемична ваксина. СЗО съобщава, че разбира притесненията на Индонезия и е готова да потърси решение на проблема.

На Асамблеята ще се обсъждат и редица други тема, като ще се наблегне основно за състоянието на здравето в африканските страни.
 
192 страни, членки на СЗО ще дебатират на 23 май санитарната обстановка, сполетяла планетата. Епидемията от птичи грип е един от основните въпроси на дневен ред, тъй като в сравнение с предходни години, ситуацията еволюира. По тази причина групата на страните от изтока се е организирала да се противопостави на евентуална световна пандемия, складирайки ваксини, медикаменти и дефинирайки параметрите на прецизните планове за управление на болните, училищата и предприятията в случай на смъртна заплаха. Такава засега е много далеч от т.нар. „богати страни”.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator