Начало
НачалоЗдравни новиниДебат върху високото кръвно налягане
Дебат върху високото кръвно налягане 13 май 2007

 Високото кръвно налягане отдавна се счита за рисков фактор за възникването на съдови инциденти. Дълго, лечението беше намирано за необходимо при стойности по-големи или равни на 160/90. През последните 15 години започването на медикаменти е препоръчително при стойности по-големи от 140/80.

 Преди няколко месеца американски лекари публикуваха проучване, според което започване на лечение на хипертонията при кръвно налягане между 130/90 и 140/80 може да намали риска човек да стане хипертоник. Тази публикация внесе раздор в общността на американските кардиолози, които спорят вече повече от половин година по тази тема, разменяйки си куп научни тези и въпроси.
 

Проучването е обхванало 809 пациента с кръвно налягане между 130/80 и 140/90. Половината от тях в продължение на 4 години взимали плацебо-неактивна съставка, а другата половина - 2 години антихипертензивен препарат и 2-плацебо. Всичките били подложени на правилен режим на живот: редуциране на теглото, по-малко сол в храната, намаляване на количеството алкохол и повишаване на физическата активност.

 На четвъртата година резултатите показали, че в групата взимала 2 години антихипертензивен препарат, хипертониците са спаднали с 10%. Това навежда на мисълта че редом с правилния начин на живот, взимането на такова лекарство намалява с малко риска да станеш хипертоник. От където идва и мнението на някои експерти да предлагат лечение за кратък период от време на тези, които имат нормално кръвно налягане. 
 Оспорващите този метод твърдят,че това проучване е твърде повърхностно, защото не отразява физиологичните вариации на кръвното налягане в различните дни.
Други експерти са на мнение, че целият експеримент, извършен от независими набюдатели би дал съвсем различни резултати.

 Cпоред един американски лекар, само в САЩ има толкова много страдащи от реална хипертония, които не се лекуват. Първото, което трябва да се направи е да се предписват медикаменти на болните, които наистина се нуждаят от тях и да бъдат убедени да ги пият. Освен това, за да бъде хубаво оценена една терапевтична стратегия за справяне с хипертонията, трябва да се има и предвид еволюцията на усложненията (инфаркти, мозъчно-съдови инциденти и др.).

 Фактът,че високото кръвно налягане води след себе си сериозни последици е неоспорим. Но преди да се стартира медикаментозна терапия е по-добре да се започне с промяна на начина на живот. И по-точно, редуцирне на теглото, спиране на тютюнопушенето, намаляване на солта в храната, избягването на тлъсти меса и пържени храни и по-интензивна физическа активност.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator