Начало
НачалоЗдравни новиниРазшифровани механизмите на детски рак
Разшифровани механизмите на детски рак 13 май 2007

Учени откриха клетки, произхождащи от саркома на Юинг - костен тумор при децата. Сега те са способни да „нормализират” злокачествените клетки.

 Изследователите от института “Curie” в Париж откриха клетки, произхождащи от саркома на Юинг. Този малигнен костен тумор поразява между 80 и 100 подрастващи и млади възрастни на година. Касае се за мезенхимни клетки – съединителна тъкан, която служи за подпора на други тъкани. Това откритие, публикувано на 7 май в “Cancer Cell”, предизвика огромен интерес, тъй като учените са успяли и да „накарат” туморните клетки да станат нормални.

 
 Това дава перспектива в близко бъдеще да се открият големи терапевтични възможности. Би могло да се постигне намаляване на агресивността на тумора и противодействие на пролиферацията на клетките. Саркомът на Юинг, чийто пик на поява е в момента на най - силно костно развитие – между 12 и 20 годишна възраст се развива най-често при момчета на ниво долни кости ( таз, бедрена кост, голям пищял, перинеум). Основните оплаквания са болки при ходене и подуване. Когато се ситуира в ребрата, пациентът чувства болезнена тежест. При по – напредналите случаи със сарком на Юинг се наблюдават метастази. Не рядко ракови огнища има в белите дробове и костния мозък. Докато през 30-те години терапията е била основно радиолечение, в днешно време се минава курс химиотерапия и отстраняване на тумора, доколкото той позволява. При не метастазиралите прогнозата е доста оптимистична, като оздравелите са ¾.


  Саркомът на Юинг се дължи на случайна транслокация на генетичен материал между 11-та и 22-ра хромозома. Двата гена се откъсват и позициониран по анормален начин, като обуславят появата на нов мотирал ген, който от своя страна стартира разчитането на погрешна програма.
  Дълго време се спореше за произхода на тумора. След откриването на клетките и след инактивирането на туморния ген, изследователите установяват произхода му. Те откриват, че се касае за родоначални мезенхимни клетки, способни да се диференцират в клетки и от костен и от мастен тип. В момента на усилен растеж нормалните клетки са подложени на мощното действие на растежния хормон и инсулиновия растежен фактор ( ИРФ ). При тумор на Юинг, тези клетки губят способността си да бъдат регулирани от ИРФ и започва безконтролна пролиферация.

 Това откритие ще позволи на учените да конструират животински модел на този тумор, върху който да се правят терапевтични опити. Фармацевтичната индустрия също ще има голям интерес от такъв тип проучвания.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator