Начало
НачалоЗдравни новиниАспирин срещу рак на колона
Аспирин срещу рак на колона 12 май 2007

 Прием на аспирин в доза между 300 и 1200 мг на ден, в продължение на 5 години може да бъде добра първична превенция на колоректалния карцином. ”The Lancet” в свое издание, посветено на гастроентерологията показва, че това е много добра алтернатива на недотам приятната и скъпо струваща колоскопия.

 Британски автори бързо оспорват твърдението. Те изтъкват като довод опасността от гастроинтестинално кървене, често предизвиквано от продължителната употреба на аспирин. Не отхвърлят обаче възможността за приложението му при индивиди с висок риск от този тип рак.

 Това не е първият път, в който се говори за добрите свойства на аспирина в превенцията на колоректален карцином. До сега 3 изследвания са показали, че редовният прием намалява вероятността от поява на заболяването при пациенти с анамнеза аденоми или рак.

Очевидни противопоказания

 Две големи проучвания показват ефикасността от профилактиката с аспирин при група пациенти, без да е доказан конкретен риск. За да отхвърлят очевидните контраиндикации екип от Оксфорд, заедно с известни епидемиолози ,проследяват две групи от хора: едните взимат по 500мг аспирин на ден, а другите-между 300 и 1200мг. В рамките на 5 год. употреба рискът от рак спада с 37%, а след 10-15годишна-с цели 73%.

 С 35000 случая на рак и 16000 смъртни случая на година само във Франция, колоректалният рак е един от най-малигнените тумори. Средната възраст за диагностиката му е 75 години при жените и 69 при мъжете. Половината от тези тумори произлизат от доброкачествени образувания - аденоми, който за период от 10-20 години се трансформират в злокачествени. Повече от 40% от хората над 60 годишна възраст имат аденоми. По-малко от 10% от тях се трансформират в карциноми. Това показва колко е необходима профилактиката за навременното диагностициране на аденомите в борбата срещу колоректалния рак.

 

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator