Начало
НачалоЗдравни новини Международният ден на сестринството
Международният ден на сестринството 12 май 2007

 С решение на Международния сестрински комитет от 1935 г. се определя 12 май (рождения ден на Флорънс Найтингеил) да бъде отбелязван всяка година като международен ден на сестринството! Като такъв започва да се отбелязва във всички страни след 1965 година.

 Днес е 12 Май, рожденна дата на Флорънс Найтингеил, основателка на модерното сестринство, определена като една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена.

 Флорънс Найтингеил е основателка на сестринската професия като такава. Определена е като една от 100-те най-влиятелни жени на всички времена. Найтингеил прави истинска революция в обслужването на ранените и болни войници по време на Кримската война. Преди нея сестрите са се ползвали с лоша репутация. Тя обучава и ръководи група от медицински сестри,с която поемат обслужването на болница в Турция, независимо от неодобрението на лекарите. Найтингеил въвежда нов маниер на работа, с който намалява смъртността с 38%. Съвсем очаквано това я превръща в героиня на Англия. След Кримската война тя се заема с реформа в здравеопазването на страната.

 През 1859 г. Ф. Найтингеил издава книгата "Бележки за болниците", в която определя принципите и стандартите на болниците и грижите за болните. А година по-късно основава училище за медицински сестри "Найтингеил" към болницата "Сейнт Томас" в Лондон.

 Флорънс Найтингеил оказва дълбоко влияние върху болничното обслужване и придава благородство на сестринската професия, чак до наши дни.

 Честит празник на всички изпълняващи благородната професия - медицинска сестра!

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator