Начало
НачалоЗдравни новиниXЗТ регулярно повишава риска от овариален рак
XЗТ регулярно повишава риска от овариален рак 11 май 2007

  Научно изследване противопоставя ползите и рисковете от хормонално заместителната терапия (ХЗТ) с естрогени и прогестерони в менопаузата.”The Lancet” публикува в своя интернет сайт резултати от анкета доказващи, че ХЗТ повишава риска от рак на яйчниците. В частност авторите пресмятат, че лечението с ХЗТ е довело само във Великобритания до 1300 потенциални случая с рак и 1000 смъртни случая за 15 – годишен период между 1991 – 2005 година, според ново изследване на Million Woman Study (MWS).

 ХЗТ посветена на войната срещу топлите вълни и борбата с остеопорозата беше широко дискутирана през 2002 година, датата в която едно терапевтично проучване в САЩ заключи, че рисковете са повече от предимствата. Основният риск в същност е рак.

 Изследването на MWS в продължение на шест години и половина обхваща 948575 жени в менопауза в Обединеното Кралство, без фамилна анамнеза за рак, нито за билатерална аблация на яйчниците, от които 30 % употребяват ХЗТ в момента на изследването и 20 % са ползвали преди него. В хода на проследяването са диагностицирани 2273 случая на овариален рак. Статистически анализ позволява да се определи, че риска от овариален рак е 20 % по-висок при тези, които ползват ХЗТ в сравнение с тези, които не употребяват, а риска за смърт при първите е 23 % по- висок.

 Колкото употребата е по-продължителна, толкова и риска нараства. След 10 годишна употреба риска скача на 31 %. Риска изчезва със спирането на хормоните.
От 5 години броят на новите случаи с рак е 2.6 от 1000 жени на ХЗТ и 2.2 от тези, които не ползват, т.е. един случай на рак повече на 2500 употребяващи жени. Така излиза, че абсолютният риск, свързан с ХЗТ е доста умерен. Въпреки това обаче, авторите на проучването се обявяват срещу ХЗТ. Те оценяват ефектът от такъв тип лечение с глобално повишаване на риска от 3 типа рак – овариален на ендометриума и гърдата с 63 %.

ПОДЦЕНЕНИ РИСКОВЕ

 През годините хормоналната терапия беше предлагана на почти всички жени в период на менопауза. Добрите резултати бяха дълго преувеличавани, а недостатъците – подценявани. От 2002 година при лекарите се наложи тенденция на моделиране при предписването на ХЗТ, имайки предвид топлите вълни и риска от остеопороза. Все по-честа и важна става остеодензитометрията. Във Франция например, лекарите предписват все повече хормони, които се въвеждат в организма по алтернативен начин ( пластири за кожна употреба и микронизиран прогестерон), които дават далеч по добри резултати. Но все още остава отворен въпросът какво ще покажат мащабните проучвания върху ХЗТ.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator