Начало
НачалоЗдравни новиниКакво е стеатоза на черния дроб и как да се предпазим
Какво е стеатоза на черния дроб и как да се предпазим 11 май 2007


Чернодробната стеатоза представлява мастна дегенерация на черния дроб. В чернодробните клетки се натрупват много масти под формата на финни мастни капчици. Най-често причината за чернодробната стеатоза са хроничен алкохолизъм, захарен диабет, недохранване или прехранване /пациенти с наднормено тегло/, туберкулоза и други инфекциозни заболявания , бременност, климакс, хронични заболявания на сърцето и белите дробове.

В началния стадий липсват оплаквания. В по-напреднал стадий се появяват гадене и тежест в дясното подребрие, намаляване на апетита, непоносимост към тлъсти храни. Черният дроб се увеличава и е болезнен при опипване. Езикът е зачервен и изгладен. Нерядко настъпва атрофия на тестисите и гинекомастия /увеличаване на гръдните жлези у мъжете/. При масивна стеатоза се установява и нарушение на чернодробната функция. В началния период на болестта може да настъпи и обратно развитие, особено при подобрение на заболяванията, които причиняват развитието на стеатозата /напр. прекратяване употребата на алкохолни напитки, компенсиране на захарния диабет, въвеждане на рационално хранене и други/.

Лечението се състои в назначаване на диетичен режим, съдържащ лесно усвоими въглехидрати и белтъчини и изключване на мазнините от храната. Назначава се диета с повече плодове и зеленчуци, подсладени течности, шипков чай, витаминизирани напитки. Забранява се тютюнопушенето и употребата на алкохол.
Предприема се активно лечение на заболяванията, които са причинни фактори за стеатозата, особенно на захарния диабет и затлъстяването. Прилагат се медикаменти с хепатопротективно действие. Един от много добрите медикаменти в тази посока е Есенциале Форте N – капсули. Механизъм на действие


Есенциале форте N – Есенциалните фосфолипиди представляват естествен диглицериден естер на холинфосфорната киселина с преобладаващо съдържание на ненаситени мастни киселини (линолова, линоленова и олеинова)

Механизмът на действие е изяснен.

Улеснява регенерацията на увредената чернодробна тъкан. Нормализира обменните процеси в чернодробните клетки. Елиминира условията за литообразуване в жлъчката.

При увреден дроб с ограничена обменна активност , есенциалните фосфолипиди са готов богат пластичен и енергетичен материал, идентичен на произведените от организма фосфолипиди, които директно се усвояват от чернодробните клетки, участват в изграждането на техните мембрани и се пренасят от жлъчния секрет.

Така по физиологичен начин и без предизвикване на странични ефекти те нормализират ензимните активности на чернодробните функции, енергийния баланс и регенеративните способности на чернодробната тъкан.

Каква е средната продължителност на лечение с хепатопротектор?
Минимален период 1 месец
Оптималнен период 3 месеца
Препоръчителен период – периода на лечение продължава докато трае увреждането до 3 години или до живот

Прогнозата на чернодробната стеатоза в начален стадий е добра. При напреднала стеатоза и при успешно лечение на рисковите заболявания и при развитие на усложнения с нарушаване на чернодробната функция прогнозата се влошава.
Профилактиката се състои в рационален диетичен режим, забрана на тютюнопушене и употреба на алкохол, активно лечение на захарния диабет и други хронични заболявания, които водят до развитие на чернодробната стеаноза.


Д-р Красимир Шопов


 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator