Начало
НачалоСексуално здравеПростатата и мъжкото сексуално здраве
Простатата и мъжкото сексуално здраве 09 май 2007

Това четиво има за цел да осведоми мъжете как да поддържат простата си в добро здраве и какво да направят за да не се превърне простата им в проблем. Тук ще получите отговор на въпроса за самата простата и нейната функция, ще опишем симптомите, които придружават едно (доброкачествено) заболяване на простатата, възможностите за поставянето на диагноза от лекаря. Ще Ви информираме за различните възможностти за лечение, ще получите и напътствия, за това какво можете да направите, за да поддържате простатата си в добро задраве.

Анатомия
Простатата е жлеза от мъжката репродуктивна система и е отговорна за производството на семенната течност ,която съставлява спермата..
Простатата се намира между пикочния мехур и основата на таза. Зад простатата се намира правото черво. Обикновено има форма и големина на кестен и тежи около 20 грама. Простатата обвива началото на пикочния канал (уретра) и се състои от многобройни жлези, богата на кръвоносни съдове съединителна тъкан и мускулната тъкан. Простатата е обвита от здрава ,състояща се от съединителна тъкан обвивка.

Функция
Основната функция на простатата е секреторна. Тази функция започва да се осъществява за първи път по време на пубертета, когато под действието на тестостерона (мъжкият полов хормон), простатата става функционално активна.
Секретът на простатата е млечнобяло-мътен ,много рядък и леко кисел. Секретът е богат на ензими. Ензимите са белтъци с много важни функции. Някои от ензимите ,съдържащи се в простатния секрет са : кисела простата-фосфатаза и PSA (простата-специфичен антиген), който втечнява спермата.

Друго важно вещество, което се съдържа в простатния секрет, е сперминът. Неговата функция е да защитава ДНК на сперматозоидите.Сперминът придава специфичната миризма на спермата.
Простатният секрет представлява 20-30% от спермата. Както беше споменато по-горе простатния секрет е важен за правилното функциониране на сперматозоидите, както и за потентноста на мъжа.

Кои са най често срещаните заболявания на простатната жлеза?

  • Възпаление на простатата
    Както и останалите органи, така и простатата също може да се възпали. Развитието на възпалителен процес в простатата (простатит) се облагодетелства и от неизтеклата от пикочния мехур и пикочните пътища остатъчна урина.
  • Доброкачествено нарастване на простатната жлеза
    Това е най-разпространеното заболяване при мъжете и се нарича още доброкачествена простатна хиперплазия (ДПХ). Засегнат е почти всеки втори мъж над 50 години. Все още е неизвестно защо това се случва с напредване на възрастта, но се смята, че причината е хормоналния фактор.
  • Рак на простатната жлеза
    Среща се много по-рядко от ДПХ. В началния стадии често протича безсимптомно. Ракът на простатата в никой случай не трябва да се свързва с доброкачественото й нарастване. Това са две съвсем различни заболявания с различни методи за лечение.

Какво е ДПХ ?
Едно от най-често срещаните заболявания на простатата е доброкачественото й уголемяване - Benignes Prostata-Syndrom ( BPS).Това заболяване се среща при мъжете на средна възраст и в напреднала възраст. Дължи се на разрастване на доброкачествени (неракови) клетки в простатната жлеза. Изразява се със затруднения в уринирането.

 


Честота на заболяването
Възрастова група 40-49 год.50-59 год. 60-69 год.над 69 год.
Доказана ДПХ 16%40%75%над 80%
ДХП,нужда-еща се от терапия14% 21%40%56%

Каква е причината за ДПХ?
Уголемяването на простатата е част от естествения процес на стареене при мъжа. В много случаи простатата се разраства не само навън, но и навътре. Това може да причини стесняване на пикочния канал, който извежда урината извън тялото.

 

Как се забелязва уголемената простата?
Уголемената простата невинаги причинява оплаквания. ДПХ при мъжете предизвиква оплаквания, само ако пикочния канал е стеснен от разрасналата се съединителна тъкан. Поради стеснението на уретрата, струята урина е отслабена, като може да се стигне само до отделянето на капки. Началото на уринирането се забавя. Самото уриниране трае по-дълго време. Така могат да се появят следните симптоми:

Симптомите при ДПХ

Възпалителни симптоми:
Неотложни позиви за уриниране;
Често уриниране;
Нощно уриниране (никтурия) ;
Изпускане преди уриниране .

Обструктивни симптоми:
Трудност при започване на уринирането
Прекъсване на струята
Слаба струя
Напрягане при уриниране
Продължително уриниране
Остатъчна урина
Задръжка на урината
Чувство за непълно изпразване на пикочния мехур
Изтичане на урината на капки в края на уринирането
Инконтиненция (неволево изпускане по малка нужда)

Ако имате тези симптоми, консултирайте се непременно с уролог, за да избегнете възможните усложнения при ДПХ, ако простатата не се лекува адекватно.

Какво може да се случи, ако ДПХ не се лекува?

Ако уголемената простата притиска пикочния канал, пикочния мехур при уриниране трябва да преодолее все по-голямото съпротивлението на простатата. Стените на пикочния мвхур стават по-дебели.

Пикочният мехур не може да се изпразва изцяло и това количество урина, което остава в него, предизвиква разширяването му до такава степен, че той повече не може да се свие. В мехура остава урина, която не може да се изтласка навън (остатъчна урина). Тази задържана урина става идеална хранителна среда за развитието на бактерии. Така се развиват уринарни инфекции, увреждане на пикочния мехур и бъбреците до хронична бъбречна недостатъчност.

Друго усложнение е когато въпреки силното желание за уриниране, струята на урината е вяла или настъпва пълна неспособност за уриниране - остра задръжка (ретенция) на урината (ОРУ).
ОРУ се преодолява чрез използване на катетър - тънка тръбичка, която се поставя през мъжкия полов член в пикочния мехур за по-лесно изтичане на урината.

Какви изследвания се провеждат за установяване на диагнозата ДПХ?

Попълване от пациента на международен простатен симптоматичен индекс (МПСИ / IPSS).
Ректално туширане (опипване на простатата с пръст през аналния сфинктер).
Урофлоуметрия за преценка на струята и силата на уринния поток.
Урокултура за диагностициране на инфекция.
Изследвания на кръвта за проверка на състоянието на бъбреците и простатата.
Ехографско изследване за откриване на остатъчна урина.
Ректална ехография и биопсия на простатата

Международен Простатен-Симптоматичен-Индекс (МПСИ)

Отговорът на въпросите в МПСИ помагат на лекаря да се ориентира за тежестта (лека, средно тежка и тежка степен) на ДПХ.
При сбор по-нисък от 7 (тест МПСИ) не се налага лечение. По-високите стойности ориентират лекаря за конкретното поведение при лечение на ДПХ. По принцип този тест не отменя методите за диагностициране.
Внимание: Този тест важи само при оплаквания, засягащи ДПХ. Ранният стадий на карцином на простатата може да протече безсимптомно. Там този тест не важи.

Кога оперативната намеса е наложителна?

Оперативното лечение се препоръчва, ако поне два пъти е имало остра задръжка на урината, при кръв в урината, камъни в пиокочния мехур, хронична бъбречна недостатъчност.

Кои са най-честите оперативни методи?

Най-честата форма на оперативно лечение е ТУРП - трансуретрална резекция на простатата. Извършва се в условията на локална или венозна анестезия и обикновено отнема не повече от час. Престоят в болница е няколко дни. Възстановяването продължава няколко седмици.

Отворената аденомектомия. Операцията се извършва под обща анестезия и отнема около 1 час. След това е необходим престой в болница.Периодът на възстановяване след оперативната намеса е около 6 седмици.

Вие сами можете немалко да сторите, за да поддържате простатата си в добро здраве.

Хранене
Приемайте с храната достатъчно баластни вещества. Към това принадлежат пълнозърнестите брашна, плодовете и зеленчуците и достатъчното количество течности (около 1-2 литра минерална вода дневно). По възможност избягвайте животинските мазнини и прекомерната употреба на алкохол.

Физическа активност
Погрижете се ежедневно да извършвате поне леки физически усилия, например разходки на чист въздух. Избягвайте продължителното заседяване.

Обърнете внимание на ранните сигнали на тялото
Напр.: трудностите при започване на уриниране или неотложните позиви за уриниране (възпаление) са сигнал за неотложна консултация със специалист.

След 45 год.възраст веднъж в годината провеждайте профилактичен преглед. Тези изследвания са безболезнени.

д-р Александър Алексиев

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator