Начало
НачалоЗдравни новиниВирусът Ебола е вероятната причина за смъртта на над 5000 горили в Африка
Вирусът Ебола е вероятната причина за смъртта на над 5000 горили в Африка 05 май 2007

Вирусът Ебола може да заличи горилите като животински вид?

  Какво е Ебола?

    Ебола е името на река в Демократична Република Конго. На нейно име е кръстен един от най-опасните и смъртоносни вируси, известни на човечеството. Ебола е група от 4 вируса (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan, Ebola-Tai - познат и като Ebola-Ivory Coast и Ebola-Reston) от семейството Filoviridae. Към същото семейство спада и вирусът Marburg, но някои различия с Ebola го отделят от 4-те й вируса. Вирусът причинява заболяване, извество като Ебола хеморагична треска (Ebola Hemorrhagic Fever) или накратко Ебола (Ebola). От 2 до 21 дни след заразяването болният развива симптоми на треска, главоболие, обща отпадналост, възпалено гърло, мускулни и ставни болки. В изключително редки случаи заболяването преминава с тези грипоподобни симптоми. Счита се, че преболедувалите придобиват имунитет към вируса, който е причинил заболяването, но няма доказателства за това (до момента никой не се е заразил 2 пъти с Ебола). В огромната част от случаите обаче към горните симптоми се добавят вътрешни и външни кръвоизливи (хеморагии), увреждания на тъканите, шок и най-често смърт.

    Ебола е изключително заразна болест. В началния период на заразяването вирусоносителят отделя вируси с всички свои телесни секрети (пот, кръв, лимфа, слюнка, урина, семенна течност, фекалии), като след известен период вирусът се отделя и от разрушените от него клетки на епидермиса и тогава дори докосването до кожата може да причини заразяване.
   
    При евентуално (само)излекуване човек престава да бъде заразоносител, като интересното е, че в вирусът продължава да живее допълнително 7-8 седмици в мъжката полова система, правейки семенната течност през този период опасна дори и след “пълното” излекуване.

    Срещу Ебола няма открита пълноценна ваксина. Една от причините е, че все още хората не са открили естествения резервоар на вируса в природата. До нас вирусът е достигал чрез маймуните, но те едва ли са естествен резервоар, тъй като Ебола ги засяга по същия начин, както човека. Най-често хората се заразяват от контакт със секретите на вече заразен човек, като все още не е известна причината за спорадичните епидемични взривове на болестта в Африка. От четирите вируса 3 (Ebola-Zaire, Ebola-Sudan и Ebola-Tai) са открити в Африка като причинители на епидемии сред хората, докато Ebola-Reston е открит в САЩ и Италия в маймуни, внесени от Филипините. За него се предполага, че не причинява заболяването у хората.


Скорошната смърт на над 5000 горили в Западна Африка отново потресе човечеството

    Нищо друго не гарантира първи страници на вестници и водещи новини по телевизията, както новината за ново избухване на Ебола вируса. Това отчасти се дължи и на бестселъра на журналиста Ричард Престън от 1994 г. „The Hot Zone”, който описва бедствията в Африка, породени от вируса в потресаващи детайли, и карайки хората да мислят, че Ебола представлява надвиснала заплаха за човешкото съществуване. Истината, обаче е, че откакто вируса е бил регистриран за първи път през 70-те, от него са починали около 1000 души. Тоест, от всички вируси, от които трябва да се притеснявате, Ебола е в дъното на списъка.

    Освен, разбира се, ако не сте горила. През последното десетилетие, хиляди от гигантските маймуни в Централна Африка са умрели от Ебола, наред със сходен брой шимпанзета. Вирусът се разпространява сред отделните групи на вече застрашените животни, показва изследване на международен екип учени от щатското списание "Сайънс".

    Ебола се предава чрез контакт с телесни течности, и бързо става смъртоносна. Когато хората се заразят от болестта, тяхното състояние се влошава толкова бързо, че органите им буквално се втечняват. Мигновеното разпространение на вируса обаче означава, че болният не може да разнесе вируса на далечно разстояние. Ебола най-често избухва в изолирани селища или общности и след това няма къде да отиде.

    „Хората винаги са мислели, че това се отнася и за горилите”, споделя Питър Уолш от Института по еволюционна биология „Макс Планк” в Лайпциг, Германия. Това твърдение е подкрепено и от факта, че горилите живеят в относително затворени групи и не контактуват особено много с други такива. Ебола, обаче, е нетипично агресивна при човекоподобните маймуни, като пренебрегва границите на стадото и напредва пред различните хабитати на човекоподобните маймуни със скорост от около 47 км на година.
Ваксина за Ебола съществува, но надали ще последва масова ваксинация за горилите. Вместо това, емидемиолозите ще използват селективен подбор при ваксинация, използван и при хората, където масовите ваксинирания не вършат работа.

    Според Уолш, това начинание ще струва около 2 млн $, но това е една пренебрежимо малка цена, за да се спаси най-близкия родственик на човека от пълно изчезване.

www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator