Начало
НачалоСексуално здравеПълен синхрон между партньорите
Пълен синхрон между партньорите 04 май 2007

Пълен синхрон между партньорите
Не пропускайте да бъдете докрай откровени и когато по някаква причина не желаете да бъдете интимни с мъжа си точно в този момент. За да не се почувства той отхвърлен или да стане подозрителен, му обяснете конкретната причина – умора, дълъг списък с домашни задължения, заболяване и т.н. Той ще ви разбере и ще се опита да ви помогне, да ви разтовари, ще поръча вечеря вместо вие да я приготвяте и нищо чудно в по-късните часове на вечерта и двамата вече да мислите за секс. Когато проблемите са по-сериозни, разговорът ще бъде по-труден и трябва много внимание и от двете страни. Най-неподходящото време за такъв разговор е в леглото, след поредния безуспешен опит да постигнете взаимно удовлетворение.
Вместо това, подберете (или създайте умишлено) подходяща обстановка в подходящия час на деня (или през почивните дни), когато напрежението и на двама ви е най-ниско и когато “чуваемостта” ви ще бъде най-добра. Ако стигнете да задънена улица, не се колебайте да потърсите квалифицирана помощ от сексолог.
Всеки има нужда от усъвършенстване
Дори да сте един или една от тези, които си мислят, че знаят всичко за секса, една книга на специалист ще ви отвори очите за много неща, които не сте подозирали, че съществуват. Ще опознаете по-добре и своя, и сексуалния живот на партньора (партньорката) си. Много от сексуалните справочници съдържат разнообразна нагледна информация – като се започне от първите стъпки и се завърши с техниките на екзотичния Изток.
Четенето и гледането на справочни издания за секса доставят не само информация, но и действат възбуждащо. Множество виедокасети – от тези с образователно предназначение до откровено порнографските – са на разположение днес на семейните двойки, които имат проблеми с възбуждането и нагласата за секс. Но личният опит не може да бъде заменен с никакви нагледни пособия или поне не може да бъде усвоена някаква техника (на любовната игра например) без теорията да се свърже с практиката. Но за това са необходими съвместни усилия и достатъчно лично време, през което да се чувствате удобно и да не бъдете прекъсвани по никакъв начин и от никого. Само по пътя на взаимното експериментиране е възможно да откриете най-възбуждащите ви движения, докосвания, гледки, миризми, звуци и т.н.
От секса като на кино до секса в реалния живот
Горещите сцени от “Фатално привличане” или “Дива орхидея” могат да изглеждат много възбуждащо и да се продават добре в киносалоните и на видеокасети, но са далеч от ежедневието на сексуалните контакти. Филмите показват главно секс между неженени партньори или такъв в условията на съпружеска изневяра. При тях почти няма думи, действа се импулсивно и като при гонене на някакви графици. Това не е модел за подражание при едно трайно съжителство между жената и мъжа.
Във филмите са достатъчни еротичното бельо и подходящият човешки материал, но в живия живот нещата са далеч по-сложни. В един свят на физически, емоционални и финансови обвързаности е необходима определена находчивост, за да направите секса ваш приоритет. Някои семейни двойки с малки деца например, при които жените се чувстват вечер крайно изтощени и могат да мислят единствено за сън, планират сексуалното общуване в ранните следобедни часове, когато умората още не ги е преборила, а децата са нахранени, подсушени и в креватчетата си.
Не винаги това е възможно, разбира се, но при добро желание могат да се намират подходящите за дадения момент решения. Самото позитивно мислене по въпроса и поставянето на сексуалното сред приоритетите на семейството понякога е достатъчно за преминаване през трудните моменти, които животът ни сервира.
Проблеми в сексуалния живот, които не са във вашата компетентност
Нарушенията в хормоналното равновесие на жената преди и по време на менопаузата, придружени от напълняване и от чести спадове в настроението, могат да предизвикат намаляване на нейното желание за секс (либидото). Пониженото съдържание на хормона естроген в женския организъм предизвиква също така съхнене на вагиналната лигавица и евентуално нейно раздразване при полов акт. В такъв случай личният ви лекар ще се погрижи да възстанови хормоналния баланс, а в аптеките ще намерите достатъчно безвредни кремове за смазване и овлажняване на вагината преди секс.
Някои болестни състояния като диабет, високо кръвно налягане и склерозиране на артериите, кръвоснабдяващи ерогенните зони, могат също да се отразят неблагоприятно върху либидото както на мъжа, така и на жената. Депресията и чувството на тревожност и безпокойство естествено не са подходящи за възникване на настроение и желание за секс.
Някои лекарствени средства като селективните инхибитори за обратното абсорбиране на серотонина, антидепресантите и лекарствата за понижаване на кръвното налягане могат да доведат до трудно и недостатъчно полово възбуждане и невъзможност да се достигне до оргазъм и при двата пола. Не се колебайте да се консултирате със своя лекар за възможна смяна на лекарството с друго, което няма този ефект върху половите ви функции.
Болките, които изпитват някои жени от проникването на мъжкия полов член (наричани от лекарите диспаревния или вагинизъм), дължащи се на понижена еластичност на вагиналните тъкани, на някои белези от зараснали рани, на болестното състояние ендометриоза и други подобни, трябва да бъдат споделени пред гинеколог, който ще се погрижи за преодоляването на този проблем.
Приеманите през устата противозачатъчни препарати могат да се отразят потискащо върху сексуалното желание. Ако това се случи и на вас, поискайте от личния си лекар да смени медикамента.
Страхът от сексуален провал, особено под формата на недостатъчна ерекция (при мъжете) също се нуждае от лечение при специалист сексолог. Той най-напред ще назначи необходимите изследвания, след това ще постави точната диагноза и ще преминете към подходящото за вашия случай лечение. Със сексолога можете да споделите и неудовлетвореността си (както и на вашата партньорка) от вашето представяне по време на половия акт.

С любезното съдействие на в-к Лечител

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator