Начало
НачалоЗдравни новиниЧовешкият мозък не е единствен по рода си
Човешкият мозък не е единствен по рода си 04 май 2007

Мозъкът на макака има характеристики, които до момента се считаха присъщи единствено на човека

 Мозъкът продължава да бъде голяма загадка и разгадаването на тайните му е едно от големите предизвикателствата пред науката през ХХІ век. Американски учени наскоро откриха, че определени способности, смятани за присъщи само са хората, всъщност не са, като например „сънуването докато сме будни”, т.е. когато мозъка се намира в почивка, но не извършва никаква интелектуална дейност. Изследването е публикувано в списание Nature.

 Човешкият мозък консумира много енергия. До скоро се смяташе, че използва енергията докато извършва мисловни дейност в будно състоянтие, но се доказа, че по време на почивка основните невронни мрежи на мозъчната кора са активни и това е дейността, консумираща най-много енергия.

 С това изследване, учените Маркус Райхл от Университета Вашингтон в Сейнт Луис и Джъстин Винсънт от Харвард доказват, че е по-вероятно активността по време на почивка, наблюдавана при хората да не е изключение, и че същите характеристики са наблюдавани и при макака. „Това поставя интересни въпроси, свързани с еволюцията”, споделя Винсънт.

 Маймуната и човека имат много сходни мозъчни системи, като например визуалната и двигателната. Въпреки това, „има една допълнителна система, която мислехме, че е типична само за хората”, споделят учените. Тази система е тясно свързана с външния свят и силно се активизира когато ‘сънуваме докато сме будни’, спомняме си миналото или мислим в бъдещето.

 За да изучат дейността на мозъка по време на състоянието на почивка, учените са извършили експерименти с 11 маймуни. Наблюдавали са тяхната мозъчна дейност, докато животните са били упоени до загубване на съзнание. Мозъкът на маймуните по време на анестезията е показал реакции, много близки с човешките.

 „В заключение”, обобщават учените, „не трябва да смятаме че мозъкът на човека е уникален по своята същност, тъй като съществуват неоспорими доказателства за обратното твърдение”

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator