Начало
НачалоЗдравни новиниНови 3 хиляди специализанти по медицина през 2007 г.
Нови 3 хиляди специализанти по медицина през 2007 г. 01 май 2007

От три години студентите по медицина не могат да специализират, защото няма обявен прием, съобщиха бъдещи доктори пред "Нова телевизия". Те се оплакаха, че все още няма информация как ще се процедира през 2007 г. Лекар без специалност трудно може да си намери работа, защото болниците искат квалифицирани кадри, обясниха медиците. Според тях това е принудило студентите да напускат България или да се пренасочват към научна работа, или към фармацевтичните компании.

Зам. здравният министър Валери Цеков обясни, че причината за нулевия прием на специализанти в медицинските университети през последните две години се дължи на подготовката на новата наредба. Досега студентите специализираха от 4 до 7 години, през които работеха, но не получаваха заплати и дори трябваше да си плащат обучението. След влизането в сила на новата наредба част от специализациите ще се поемат от държавния бюджет. Местата ще бъдат съобразени с нуждите на здравната система, каза Цеков. Според него през 2007 г. ще бъдат обявени около 2500-3000 места за специализанти.

Той обясни, че през последните години не са приемали дори платени специализанти, защото нямало смисъл лекари да се обучават по програми, които не са съгласувани с Европейската комисия. Сега български лекари имат право да работят в държави от ЕС само ако са работили по специалността си три от последните пет години. С новата наредба новозавършилите ще имат право да се трудят в чужбина веднага след дипломирането си.

Досега имахме два вида специализации - основни и профилни, и цялото обучение по медицина продължаваше 10-15 години, обясниха от Медицинския университет в София. В същото време европейските лекари учат по-малко. Българските доктори първо завършват медицина за 6 години, след това специализират вътрешни болести още 5 години и за да придобият профилната специалност кардиология например, учат още 2 години. За да станат пластични хирурзи пък, трябва да се обучават допълнително 3 години. В Европа не се изисква специалистите в различните области на медицината да завършат вътрешни болести и това условие ще отпадне и у нас. Освен лекарите по същите правила ще специализират и стоматолозите и фармацевтите. Времето, през което докторите работят и продължават да учат, вече ще се признава за трудов стаж.

Източник: В-к Дневник

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator