Начало
НачалоЗелена аптекаМате
Мате

Матé се нарича чаят от изсушените листа на Ilex paraguariensis (Илекс парагуариензис). Това вечнозелено дърво което расте край реките в Южна Америка. Днес се култивира като храст в Бразилия, Аржентина и Парагвай. Местните индианци от векове събират листата на диворастящите дървета. Йезуитските мисионери първи започват да го култивират.


Подобно на зеления и черен чай Камелия синензис, Мате се преработва като "зелен" и ферментирали форми ("черен"). В голяма част от Южна Америка се пие ежедневно като стимулираща напитка вместо кафе и черен чай. Съдържа кофеин. Името Мате произлиза от традиционния съд, в който се приготвя чая с вряща вода, лимонов сок и подсладител. В Парагвай етномедицинското използване на Мате е като стимулант, диуретик и стомашен тоник. Комерсиалното му бране е довело до изчезване на долните етажи растителност и фауна в джунглата. Където листата са обрани, не остават птици. Затова през последните десет години се експериментират методи за щадящо събиране на реколта.

Традиционните лекове на Южна Америка се разпространяват в Северна Америка, Европа и Индия. В Северна Индия се отглежда Мате и се използва от Аюрведа при психогенно главоболие, умора, нервна депресия и ревматични болки. В Германия Мате се приготвя самостоятелно или в билкови смеси за чайове при бъбречни и на пикочния мехур заболявания, главоболие и запек. Сух екстракт от Мате участва като компонент в инстантни чайове и алкохолни тинктури. В САЩ, освен самостоятелно, се използва и в хранителни добавки за централната нервна система при умствена и психична умора, алкохолни тинктури и водни извлеци.

Съвременното лечебно приложение на билката е основано на традиционните знания, фитохимични изследвания, ин витро и ин виво фармакологични опити с животни.

Химия и фармакология
Листата Мате съдържат ксантен-алкалоиди (1-2% кофеин, 0.45-0.90% теобромин, 0.05% теофилин); таниноподобни субстанции ( 4-16% кофеинова и хлорогенова киселини), аминокиселини, флавоноидите кемпферол, кверцетин и рутин; витамините В2, В6, С, ниацин и пантотенова киселина; летливи масла.

Германската държавна "Комисия Е" е определила следните свойства:
• аналептично (стимулиращо централната нервна система)
• диуретично
• влияе положително върху мускулните контракции и върху сърдечния пулс
• стимулира разграждането на гликогена, главно до глюкоза
• антиревматично
• леко аналгетично (болкоуспокояващо).

Комисията е одобрила вътрешния прием на Мате при умствена и физическа умора. Във Франция препарати от мате са разрешени при лекуване на обща нервна и мускулна слабост, като допълващо средство в програми за отслабване, за подобряване на бъбречната дейност. Мате помага при умора, нервна депресия, ревматични болки, психогенно главоболие, и особено главоболие вследствие умора. Не са известни противопоказания и странични ефекти. Дозировка: 3 г нарязана билка дневно. Приготвяне: 2 г се запарват в 150 мл вода, 1-2 пъти дневно.

Днес около 30% от населението на Южна Америка пие ежедневно над 1 л чай Мате. Билката се използва при артрит, забавено храносмилане, чернодробни заболявания, главоболие, ревматизъм и затлъстяване.
В университета в Буенос Айрес, Аржентина, беше проведено изследване на различни видове от рода Илекс. Резултатите показаха, че най-използваният южноамерикански вид - Илекс парагуариензис - има най-изявени антиоксидантни свойства, които се запазват при приготвянето на Мате.


По материали на в-к Лечител.
www.doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator