Начало
НачалоЗдравни новиниПредизвикателствата пред Европейския съюз
Предизвикателствата пред Европейския съюз 27 април 2007

С влизането на България в Европейския съюз страната ще бъде изправена пред общите предизвикателства, пред които са изправени и останалите страни членки. Официалният здравен сайт на Евросъюза посочва две от най-важните предизвикателства, с които 27-те страни-членки трябва да се справят.

Първото предизивикателство е застаряващото население. Основният потребител на здравни услуги са по-възрастните хора, а според изчисленията до 2050 г. лицата над 80-годишна възраст ще се увеличат почти двойно. Прогнозите се базират от една страна на бейби-бума през 70-те години, а от друга – на прогресивно растящата преживяемост и намаляването на ранната смъртност. Ако сегашната стратегическа линия бъде запазена очакванията са, че през 2050 г. възрастните хора ще бъдат много по-здрави от колкото сега. Увеличаването на населението (в това число и на пенсионерите) е свързано с ударно повишение на разходите, необходими за адекватно здравеопазване и дългосрочни здравни грижи. Специално дългосрочните здравни грижи трябва да бъдат развивани в страните-членки, за чието здравеопазване са били характерни алтернативната медицина, сериозните географски дистанции между възрастните хора и техните семейства (в това число и България – бел. прев.) и дефицита на квалифицирани специалисти.

Другото предизвикателство е технологическия прогрес и растящите изисквания на пациентите, които водят и до по-големи разходи. Добре организираният отворен комуникационен метод ("OMC" – open method of communication) би следвало да даде възможност на архитектите на здравната политика да осигурят свободен достъп, високо качество и финансова стабилност на системата на здравеопазването. Старните-членки трябва регулярно да докладват дали и как изпълняват основните цели и дали усилията за превенция и промоция на активния, здравословен начин на живот в крайна сметка редуцират скъпоструващите социални и здравни грижи.


източник: официален здравен сайт на ЕС

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator