Начало
НачалоЗдравни новиниС портал и виртуални здравни карти ще започне въвеждането на "електронното здраве" у нас
С портал и виртуални здравни карти ще започне въвеждането на "електронното здраве" у нас 24 април 2007

Министърът на здравеопазването проф. Радослав Гайдарски, министърът на държавната администрация и административната реформа Николай Василев и директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова подписаха днес споразумение за въвеждане на съвременни електронни услуги в системата на здравеопазването. Документът предвижда стартирането на два проекта във връзка с внедряването на електронни здравни записи и създаването на медицински уебпортал. Първи с виртуалните здравни картони ще се сдобият служителите в държавната администрация, които наброяват около 80000 души. В средата на месец май пък трябва да се раздадат електронните здравни карти на гражданите от Сливница, които са включени в пилотния проект, за който doctorbg.com вече писа. Двата проекта ще бъдат реализирани с бюджет от 1,5 млн. лв.

Въвеждането на високите технологии в сферата на здравеопазването ще е в услуга на гражданското общество и пациентите. В това са единодушни предтсавителите на трите страни на подписаното днес споразумение. На специална пресконференция директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова каза, че електронният здравен картон и бъдещият уебпортал ще олеснят и подобрят контрола в здравеопазването. Предстедателят на УС на НЗОК д-р Емил Райнов стига още по-дълече, като изразява съменение, че е възможно появата на съпротива срещу този вид реформа. Той се аргументира с факта, че за в бъдеще пациентите ще могат лично да проверяват дали личният им лекар не е декларирал невярно, че ги е преглеждал или хоспитализирал. Това от своя страна ще затегне много от кранчетата за източване на здравната каса и възможностите за спекула ще бъдат сведени до минимум. Както стана ясно, някои български лечебни заведения бяха заподозряни в изкуствено свръххоспитализиране на пациенти фантоми.

На брифинга ръководителите на НЗОК изразиха задоволство и от болничния софтуер, който беше внедрен в 154 болници. Според д-р Румяна Тодорова почти всички общопрактикуващи лекари имат електронен подпис и това би олеснило бъдещото развитие на електронното здравеопазване у нас. За да могат да бъдат въведени електронните здравни картони, освен "джипитата" с лични електронни парафи ще трябва да се сдобият и лекарите-специалисти.

Радко Кръстанов

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator