Начало
НачалоЗдравни новиниУспешно приключи трансплантацията в "Александровска" болница
Успешно приключи трансплантацията в "Александровска" болница 24 април 2007

Първата от предвидените 14 трансплантации на органи от живи донори започна тази сутрин в "Александровска" болница. 38-годишният Станимир от Трън дари бъбрек на своята съпруга Мариела, която е на хемодиализа от 2005 г. Екип от специалисти, ръководени от проф. Петър Панчев извърши експлантацията органа, а веднага след приключването на първата процедура проф. Митко Цветков и колегите му извършиха и бъбречната трансплантация.

Всичко е протекло по план, операцията е приключила към 13:00 ч., а Мариела вече има нов бъбрек.

В страната в момента има 37 човека, които чакат за трансплантации на различни органи, каза тази сутрин по БТВ  директорът на агенцията по трансплантации д-р Христо Куманов. В Закона за органи и тъкани, влязъл в сила от 1 януари 2007 година, е записано, че ръководител на цялата трансплантационна политика е министърът на здравеопазването.

У нас има пет болници, в които могат да бъдат извършвани трансплантации. Това са "Пирогов", Правителствена болница "Лозенец", болница "Св. Екатерина", "Александровска" болница и Военномедицинската академия.


doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator