Начало
НачалоБодибилдинг и фитнесВитамини, аминокиселини, добавкиL-карнитин
L-карнитин

L-карнитинът е нискомолекулярно азотсъдържащо съединение (производно на гама-амино-бета-оксимаслената киселина), което се отнася към биогенните, витаминоподобни вещества. В организма той се синтезира от аминокиселините лизин и метионин при достатъчно постъпление на желязо, витамин С, Р, В6. Играе важна роля в преноса на висши мастни киселини в митохондриите, където се осъществява окислението им, с образуването на Аденозин трифосфат. Притежава съхраняващ ефект по отношение на белтъчините (предотвратява използването на аминокиселини за енергийни нужди). Затова дефицитът на L-карнитин води до нарушаване на липидната и белтъчината обмяна. L-карнитинът е необходим за поддържането на оптималното физиологично състояние и нормалната функция на мускулите (неговото съдържание в мускулната тъкан е около 20-50 мг.), участва в процесите на енергоосигуряване на мускулната тъкан и особено на сърдечния мускул. Той е ефективен при сърдечна недостатъчност, стенокардии, аритмии, спомага за повишаване на възможността за физически натоварвания, както при болни, така и при здрави хора, включително и при спортисти.

L-карнитинът благоприятства понижаването на нивото на холестерола и триглицеридите в кръвния серум, нормализира обмяната на липидите в черния дроб. Следователно той потиска развитието на атеросклерозата, оптимизира обмяната на веществата и подобрява функцията на черния дроб. Това има голямо значение за хора, страдащи от алкохолизъм, захарен диабет, тъй като при тези заболявания неговото ниво в тъканите е понижено. Аминокиселината нормализира дейността на централната нервна система, притежава антидепресантен ефект и подобрява паметта. Освен това тя е необходима за функционирането на репродуктивната система при мъжете като увеличава количеството и подвижността на сперматозоидите.

В спортната практика L-карнитин се използва за повишаване на работоспособността на организма, подобряване на сърдечната функция, намаляване на подкожните мазнини, увеличаване на мускулната маса и по-бързо възстановяване на организма след тренировки. На средностатистическият билдър са необходими около 5 грама от аминокиселината, а предозирането може да доведе до гадене и други стомашни проблеми.
Най-добри източници на карнитин са телешкото месо, черния дроб, свинското и някои плодове и зеленчуци.

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator