Начало
НачалоЗдравни новиниЛекарите искат диференциация на плащанията от здравната каса
Лекарите искат диференциация на плащанията от здравната каса 23 април 2007

Директорите на няколко лечебни заведения са предложили на специална среща с ръковството на НЗОК още по-голяма диференциация при финансирането на болниците, съобщава он-лайн изданието на вестник "Дневник". Те настояват парите от здравната каса да се изчисляват по нова формула, която да съдържа базовата цена на клиничните пътеки и различни коефициенти, които да се определят според нивото на лечебниците. Шефовете на университетските болници мотивират това предложение с по-големите разходи в сравнение с общинските болници, които според тях имат.

Диференцирането на финансирането трябвало да стане на базата на притежаваната от болницата апаратура, квалификацията и опита на специалистите, които работят в нея и разликата в качеството на лечението. Шефовете на големите болници се оплакват, че от по-малките регионални лечебници им пращат пациенти за долекуване. Директорът на болница "Света Анна" достига до крайност, като предлага по-малките болници да се пререгистрират и да се занимават асмо с долекуването на пациентите. По този повод се появи и предложение да бъде създадена клинична пътека за долекуване, защото в момента пациенти с инсулт се изписват само след 12 дни, при показания за допълнителна необходимост от болничен леглови режим.

д-р Емил Райнов, УС на НЗОККакто doctorbg.com вече Ви информира, директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова се оплака от преразход за месец март, възлизащ на 16 млн. лева. Това се дължи на свръххоспитализацията през последния месец и отчетената от болниците работа на стойност 80 млн. лв., при разчетен месечен разход от 64 млн. лв. Шефът на управителния съвет на здравната каса д-р Емил Райнов припомни, че попълването на документи с невярно съдържание е криминална проява, която се преследва от закона.

Допълнито напрежение в лекарските среди създава намерението да бъдат преразгледани цените на някои клинични пътеки. На 1 юли миналата година бяха намалени с 10% парите за 57 пътеки и тогава това бе причина за сериозно недоволство от страна на болници и здравни работници.

doctorbg.com

 

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator