Начало
НачалоЗдравни новиниМедицинската етика ще бъде разисквана в НДК на специална конференция
Медицинската етика ще бъде разисквана в НДК на специална конференция 19 април 2007

Днес в НДК беше проведена пресконференция по повод започналата Четвърта национална конференция по етика. Организатори на форума са Българския лекарски съюз, Секция "Етика" към Института на БАН за философски изследвания, МУ София и факултетът по обществено здраве. На него ще бъдат представени над 60 доклада по различните аспекти на медицинската етика.

Председателят на БЛС Андрей Кехайов заяви на брифинга, че в Централната етична комисия към съсловната организация от началото на годината са постъпили седем жалби, а Районните комисии все още обработват информацията. Любопитното е, че има жалби от пациенти към лекари, от лекари към арогантни пациенти, дори и от лекари към техни колеги. Според сметките на съюза заплатите на специалистите трябвало да станат по 1500 евро за да бъде ограничена корупцията. На откриването на конфернецията по етика Кехайов заяви, че "Етичните норми и принципи, които се приемат у нас се базират на европейската и световната практика, така че без съмнение етиката в България съществува. Друг е въпросът при какви условия се работи реално".

Във връзка с доклада, който ще представи на Четвъртата национална конференция по етика, директорът на Първа АГ болница "Св. София" д-р Методи Янков каза, че насадените обида и чувство за виновност върху медицинското съсловие в България е етичен проблем на българското общество и неговите политици. "Корупционните практики са прояви на отделни колеги, те не трябва да се преписват на цялата гилдия и етичната комисия на Лекарския съюз трябва да е безкомпромисна към доказаната корупция", заяви още д-р Янков. Докладът е озаглавен "Организация за предотвратяване на нерегламентираните плащания в болницата" и ще представи мерките, които включват разяснителна работа, обявяване на регламентирани плащания, анкети сред персонала и пациентите, информационни сайтове с форуми и популяризиране на всички доказани случаи за корупция.
За да разберем явлението "нерегламентирани плащания" според д-р Методи Янков трябва да си зададем следните въпроси: кои са участниците в него и престъпление е ли е то, колко са тези плащания, могат ли да се предотвратят, трябва ли да се предотвратят. По думите на д-р Янков трябва да си зададем и въпросите защо само лекари се изваждат като виновни в този процес, повсеместно ли е това явление или има само изолирани случаи, има ли "натиск" от страна на пациента да връчва нерегламентирани пари на персонала и др. "Могат да се зададат още въпроси, но най-важният ми се струва дали да се регламентира този процес, кой трябва да го направи, за всички ли ще важи регламента, кой ще го контролира и какво ще правим с тези, които не го спазват", каза още д-р Янков.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator