Начало
НачалоЗдравни новиниЗапочна форумът на тема "Финансиране и кредитиране в здравеопазването"
Започна форумът на тема "Финансиране и кредитиране в здравеопазването" 17 април 2007

Доц. Борислав Китов също допуска възможни злоупотреби в болниците и признава, че по някои клинични пътеки не се получават достатъчно средства

Днес в Пловдив започна втората национална конференция "Финансиране и кредитиране в здравеопазването – публично-частни партньорства и проекти". Срещата е част от националната кампания "Евробългария – проекти и еврофондове" и на нея ще се обсъждат практическите аспекти за финансиране на здравеопазването, съгласно приетата здравна стратегия. Темата е особено актуална след като директорът на Националната здравноосигурителна каса д-р Румяна Тодорова сигнализира, че може би се спекулира с финансирането на болниците по клиничните пътеки, което може да доведе до дисбаланс в годишните сметки на НЗОК.

Междувременно директорът на РЗОК Пловдив д-р Борис Джурджев потвърди, че има съменения, че някои болници в региона злоупотребяват с държавните средства. В сравнение със същото тимесечие на предходната година, тази година са похарчени с милион и половина лева повече. Над 10 млн. лв. ще получат пловдивските болници за месец март. В момента обаче се правят проверки, които ще покажат причината за завишения брой на хоспитализираните болни, както и дали са извършвани нарушения при изразходването на средствата, допълва д-р Джурджев.

Председателят на здравната комисия към Народното събрание доц. Борислав Китов, който откри втората национална конференция "Финансиране и кредитиране в здравеопазването", също коментира щекотливата напоследък тема за субсидирането на болниците. И според него, както и според министър Гайдарски, е възможно някои здравни заведения да попълват бюджетите си като приемат пациенти по скъпите клинични пътеки без да е налице необходимата диагноза. Доц. Китов коментира, че това нямаше да се случва, ако заплащането на пътеките бе по-добро и прогнозира, че Здравната каса превантивно ще намали цените им за да се ограничат злоупотребите.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator