Начало
НачалоЗдравни новиниНЗОК излиза на червено в края на годината
НЗОК излиза на червено в края на годината 17 април 2007

70 млн. лв. преразход предвиждат от Националната здравноосигурителна каса в края на годината, ако се запази тенденцията за свръххоспитализация. В сравнение с първото тримесечие на 2006 г. за същия период тази година се наблюдава ръст на приетите пациенти с 500%, като реалният ръст възлиза на около 11 хил. души.

На среща между директорът на НЗОК д-р Румяна Тодорова и директорите на 28-те районни каси в понеделник е бил разискван този проблем, както и обезспокоителната статистика, че през ноември и декември българските болници ще работят „на червено”. Според д-р Тодорова причината за скока на хоспитализираните пациенти не е в реалната заболеваемост, а в измами вършени от здравните заведения. Директорът на здравната каса подчерта, че финансирането на болници по клинични пътеки ще бъде преустановено ако бъдат открити и доказани машинации в броя на реално лекуваните граждани.

Обикновено се завишават пациентите в клиниките по гастроентерология, пулмология, неонатология и онкология. Затова НЗОК започва масиран контрол на болниците, които са в преразход, предупреди Румяна Тодорова. Тя даде за пример болницата в Тутракан, където има 30 болнични легла, а са записани 45 пациенти. Освен това д-р Тодорова посочи като сходен проблем практиката да се приемат пациенти направо в „Спешна помощ”, като по този начин се прескачат личните лекари. По този начин освен, че по спешност се приемат граждани с обикнвени оплаквания като главоболие, се вкарва в преразход и Здравната каса, която плаща за спешните медицински услуги вместо здравното министерство.

От своя страна директорите на районните каси заявяват, че освен всичко друго качеството на медицинските услуги се влошава. По думите им в болниците в момента се лекува с евтини лекарства и се изписват пациенти след 4-5 дни престой, като след това те отново се приемат, но по друга клинична пътека. По този начин те обясняват и свръххоспитализацията, която се наблюдава от началото на годината. Само за март са регистрирани 200 случая, на рехоспитализирани пациенти по две или повече клинични пътеки.

doctorbg.com

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator