Начало
НачалоЗдравни новиниИ България ще представи свой проект за електронно здраве в Берлин
И България ще представи свой проект за електронно здраве в Берлин 17 април 2007

От днес до 19 април ще се проведе европейската Годишна конференция по електронно здравеопазване на тема "От планиране към приложение". Форумът се организира от Европейската комисия съвместно с германското Федерално Министерство на здравеопазването, общината в Берлин и Асоциацията за социална сигурност и изследвания. Събитието е част от от Седмицата на електронното здравеопазване в немската столица, където ще бъдат представени стратегиите за т.нар “и-хелт” (e-health) на отделните страни-членки на ЕС. На конфернецията ще се обърне внимание на постиженията и натрупания до момента опит при въвеждането на електронните технологии в сферата на медицината. Също така ще бъдат представени и обсъдени възможните решения за въвеждане на телемедицината и общи европейски електронни системи за обмен на данни, свързани с трансграничното предоставяне на медицински услуги. Създаването на единно електронно пространство за нуждите на здравеопазването в ЕС е сред основните предпоставки за модернизирането и усъвършенстването на достъпа на европейските граждани до качествени здрвни услуги.

България като член на ЕС ще бъде представена от зам.-министъра на здравеопазването д-р Валери Цеков, съобщиха от пресцентъра на здравното ведомство. В дните на Годишната конференция д-р Цеков ще представи Националната стратегия за електронно здравеопазване, както и първите резултати от започналия на 21 февруари тази година пилотен проект.

Приетата от Министерския съвет през декември 2006 г. стратегия включва разработване на електронни здравни карти, предоставяне на здравни услуги "он-лайн", създаване на електронна здравна книжка (запис) и изграждане на информационни мрежи в областта на здравеопазването. Като част от тази стратегия вече е в ход пилотен проект за въвеждане на електронни здравни карти в България. Той обхваща гр. Сливница и с. Алдомировци, 7 общопрактикуващи лекари, 4 аптеки и 1000 пациенти с хронични заболявания, а неговата продължителност е 8 месеца. Проектът е във връзка с планираното от Европейската комисия стартиране на електронен обмен на здравни данни в рамките на ЕС през 2009 година. На базата на получените от експеримента резултати ще може да започне масовото въвеждане на електронни здравни карти за всички граждани в България.

Конференцията в Берлин има за цел да провокира дискусия за отговорностите, свързани с електронното здравеопазване, здравноосигурителните модели, здравните служители и пациентските организации в Европейския съюз. Единно здравно електронно пространство е сред основните приоритети пред страните-членки на ЕС и е заложено в програмите за развитие на съюза за следващите няколко години.

Радко Кръстанов

 

Бюлетин
   
   
Начало |  За нас |  Условия за ползване |  Реклама при нас |  Контакти  
© 2007 ДокБГ ООД Всички права запазени. Съдържанието публикувано в doctorbg.com е изцяло за Ваша информация и не трябва да се приема като заместител на медицинска консултация при Вашия личен лекар или друг специалист. Винаги трябва да търсите съвет от Вашия личен лекар преди да предприемете нов фитнес режим или да започнете да спазвате диета. С използването на doctorbg.com Вие декларирате че сте запознати с условията за ползване, правата и отговорностите. ДокБГ ООД не носи отговорност за съдържанието на който и да е сайт достигнат чрез външни препратки от doctorbg.com
 
Free Sitemap Generator